Šumokradice i tajkuni uništili šume i puteve

Mještani Trešnjeva, Zabrđa i Slatina prinuđeni da blokiraju saobraćaj zbog pustošenja šuma i uništavanja puteva. I Ministarstvo potvrdilo da je to prostor sa najvećim nelegalnim aktivnostima
7623 pregleda 1 komentar(a)
Opustošena šuma u Gradišnici, Foto: Minpolj.gov.me
Opustošena šuma u Gradišnici, Foto: Minpolj.gov.me

Stanovnici andrijevičkih mjesnih zajednica Trešnjevo, Zabrđe i Slatina zatražili su od državnih i opštinskih organa i institucija da preduzmu mjere u cilju poštovanja utvrđenog režima saobraćaja na putu koji od Andrijevice vodi do planine Gradišnice, zaprijetivši da će u suprotnom blokirati taj put, kao jedini način da se suprotstave šumokradicama i koncesionarima koji teškim kamionima godinama uništavaju asfaltnu podlogu.

Da je bespravna sječa, odnosno krađa šusmke građe u Andrijevici evidentna govori i činjenica je zbog tih krivičnih djela u dijelu Gradišnjice i Jelovice suspendovan jedan šumar, a prijave proslijeđene Odsjeku za privredni kriminal Centra bezbjednosti Berane.

Oni tvrde da koncesionari, ali isto tako i šumokradice, transportujući balvane teškim kamionima, konstantno uništavaju put ka izletištu i ljetovalištu na planini Gradišnici, čiju izgradnju je finansirala Evropska unija.

“Tajkuni i lopovi su, ostavljajući pustoš u šumama, na brojnim mjestima izlomili asfaltnu podlogu zbog čega se otežano saobraća do planine i obližnjih izletišta. Zato smo prinuđeni da blokiramo dalji odvoz balvana s ovog područja ukoliko koncesionari ne ispoštuju pravila po kojima je dozvoljen transport tereta samo do dvadeset tona”, kaže mještanin Branko Kastratović.

Da bespravna sječa postoji, potvrdili su i iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, kada su predstavnici Koordinacionog međuresorskog tima za suzbijanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu, nakon što su održali sastanak na terenu sa mještanima, konstatovali da je takozvana gazdinska jedinica Gradišnica - Jelovica označena kao prostor sa najvećim nelegalnim aktivnostima na području opštine Andrijevica.

Oni su podsjetili da je još početkom maja ove godine na prostoru ove gazdinske jedinice identifikovana bespravna sječa četinara u većem obimu.

Završetak rekonstrukcije puta Zabrđe - Gradišnica, koja je podrazumijevala postavljanje asfaltnog zastora u dužini od 7,7 kilometara, ozvaničen je početkom 2013. godine. Radilo se o projektu vrijednom 759.260 eura, finansiranom od Evropske unije i to u iznosu od 561.852 eura, dok su ostala sredstva obezbijedili Vlada Crne Gore, Opština Andrijevica i Regionalna razvojna agencija za Bjelesicu, Komove i Prokletije.

Tada je, presjecajući svečanu vrpcu, predstavnik delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Džordž Vizner naglasio da je uvjeren da će ova saobraćajnica ubrzati lokalni razvoj i poboljšati uslove života na ruralnom području opštine Andrijevica.

"Radovali smo se kada je izvršena rekonstrukcija i asfaltiranje puta koji od Andrijevice vodi do Gradišnjice, planine koja predstavlja pravi prirodni biser na sjeveru Crne Gore i izvor života za više sela. Tamo se nalaze naši katuni i brojne druge vrijednosti koje zaslužuju posebnu pažnju. Međutim, umjesto da se forsira otvaranje dodatnih sadržaja, krenulo se u nemilosrdno raubovanje prirodnih potencijala na ovom području”, ističe Kastratović.

Kada su finansirali izgradnju puta prema planini Gradišnici, predstavnici EU nijesu mogli znati kako, zapravo, najveću uslugu prave šumskim tajkunima i šumokradicama, olakšavajući im put do šumskog bogatstva.

Na udaru najviše četinari

Od početka aprila, kada je počeo sa radom Koordinacioni tim za suzbijanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu, iz resornog ministarstva tvrde da su postignuti evidentni rezultati na otkrivanju nelegalnih aktivnosti u toj oblasti. Tim je u ovom periodu, kako kažu, posebnu pažnju posvetio otkrivanju i procesuiranju bespravnih sječa na području više područnih jedinica u opštinama na sjeveru Crne Gore. Na udaru su najviše četinari.

“Intenzivno se sprovodi i kontrola preduzeća korisnika šuma, prvenstveno sa aspekta njihovog zakonitog poslovanja, ažurne dokumentacije i izmirenih obaveza prema zaposlenim i državi. Na tom planu pokrenute su mjere za prinudnu naplatu potraživanja i izricanje novčanih kazni”, kažu iz Koordinacionog tima.

Bonus video: