Šumsko blago gori jer je Vlada prodala sve helikoptere

"Helikopteri su bolje reći poklonjeni po prosječnoj cijeni od 50.000 dolara. I danas lete, a našima nijesu valjali, ili je u pitanju bio neki drugi interes"
139 pregleda 39 komentar(a)
Požar Mojkovac, Đurđevića Tara, Foto: Dragana Šćepanović
Požar Mojkovac, Đurđevića Tara, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 16.07.2012. 09:10h

Branka Bošnjak (PzP) ukazala je da je do 2005. u Crnoj Gori bila bazirana helikopterska jedinica Vojske tada zajedničke države, koja je imala helikoptere MI-8 sa dovoljnim brojem posada, koje su tokom ljeta uvijek dežurale.

"Šest helikoptera MI-8, koji su ostali Vojsci Crne Gore, bili su u veoma dobrom stanju, ali su proglašeni neperspektivnim i dati na prodaju. Prodati, bolje reći poklonjeni po prosječnoj cijeni od 50.000 dolara. I danas lete, a našima nijesu valjali, ili je u pitanju bio neki drugi interes", istakla je Bošnjak.

Povodom odluke Vlade da se kupe avioni za gašenje požara, ona je ocijenila da se ne bi tako bacale pare da se iko savjestan iz struke pitao:

"Avioni koji po svojim letnim karakteristikama ne mogu da budu efikasni na više od 20 odsto teritorije, jer je teren takav da avion nije u stanju da se manevrom adekvatno podešava i da efikasno gasi požar, ni po pravcu ni po visini. Tu je i problem nepostojanja vodenih površina na kojima bi avion tankovao vodu, u obzir dolaze samo more i Skadarsko jezero".

Dodatan problem je, smatra ona, što su avioni dati u nadležnost avio-helikopterskoj jedinici MUP-a, a ta jedinica izgleda da gotovo nema ni minimum kadrovskih kapaciteta koji mogu da lete na ovim avionima.

"Postavlja se pitanje, zašto se na ovim avionima ne angažuju piloti Vojske, da ne govorimo o finansijskoj uštedi. Tako se rasipaju pare, a bagatelno prodati halikopteri su mogli iznad bilo koje tačke u Crnoj Gori da izbace preko dvije tone vode sa preciznošću od par metara sa najoptimalnije visine, te da uzmu vodu za gašenje iz bilo kog jezerceta", tvrdi Bošnjak.

Ona se pita da li će neko da odgovara za pogrešne odluke.

Gradonačelnik Mojkovca traži helikoptere

Gradonačelnik Mojkovca Dejan Medojević pozvao je iz ugroženih Crnih poda Vladu da nabavi helikoptere "koji bi bili od veće koristi".

Dvodnevnu akciju pomoći u gašenju požara 14. jula su završila dva helikoptera MUP-a Srbije, a Vlada Hrvatske je 15. jula, na telefonskoj sjednici, donijela odluku o upućivanju dva vojna helikoptera i dvije posade od ukupno osam pripadnika Oružanih snaga Hrvatske u Crnu Goru.

Među mještanima Dobrilovine, odnosno radnicima NP "Durmitor" dosta je razočaranih reakcijom države. Tvrde da su ga, iako je požar izazvao udar groma visoko u stijenama, tog dana avioni mogli ugasiti.

"Dan nakon toga su gasili, ali u nedjelju i ponedjeljak do šest sati ih nije bilo", tvrde oni.

Bonus video: