Surlaš hara Tivatskom rivijerom: Još 150 palmi nestaće do kraja januara

"U proteklih 10 dana posjekli smo sedam palmi sa javnih i privatnih površina, a koje je surlaš potpuno uništio. Takvih stabala ima još"...
142 pregleda 15 komentar(a)
Palma, Foto: Siniša Luković
Palma, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 02.11.2016. 19:41h

Situacija sa najezdom insekta štetočine plamin surlaš u Tivtu prijeti da izmakne kontroli, jer je sve veći broj velikih kanarskih palmi napadnut ili uništen.

Uprkos mjerama koje preduzima Opština Tivat - višestrukom prskanju palmi na javnim površinama insekticidom, surlaš se nevjerovatno brzo širi i napada sve veći broj stabala kako na javnim, tako i privatnim površinama.

“U proteklih deset dana posjekli smo sedam komada palmi sa javnih i privatnih površina, a koje je surlaš potpuno uništio. Na žalost, takvih stabala ima još, a naše ekipe rade najbrže što mogu, sjekući uništene palme ili radeći takozvanu dendrohirurgiju na primjercima za koje se smatra da se možda još mogu spasiti”, kazao je juče “Vijestima” direktor Komunalnog preduzeća Tivat Tonko Lukšić.

U gradu se osim panjeva posječenih palmi , sve češće mogu vidjeti i tužni prizori velikih stabala sa kojih je dendrohirurgijom, uklonjena kompletna krošnja i stablo isječeno do zdravog dijela koji surlaši još nisu pojeli, a sve u tankoj nadi da će se te palme uspjeti revitalizovati.

Procenat uspješnosti ove metode kreće se između 20 i 30 odsto, a tivatski komunalci konsultuju stručnjake sa svih strana, kako bi dobili najadekvatnije savjete kako se boriti sa ovom pošasti.

Neki od stručnjaka predlažu posebnu metodu injektirana insekticida direktno u stablo palme, umjesto aktuelnog zaprašivanja njene krošnje, a što tivatski komunalci još nisu probali.

“Od 16. do 22. oktobra sproveli smo treći ovogodišnji tretman 258 palmi na javnim površinama insekticidom u saradnji sa kompanjiom Eco plant iz Podgorice, a u decembru slijedi još jedan takav tretman. Sa svoje strane zaista ulažemo maksimum napora, ali je ipak potrebna opsežnija i šira akcija pod okriljem države da bi se koliko - toliko, izborili sa ovim problemom”, kazao je Lukšić.

On je dodao da je stanje toliko loše da će se u naredna tri mjeseca najverovatnije i pored svih preduzetih mjera, na javnim i privatnim površinama u Tivtu izgubiti najmanje 150 stabala palmi .

Istakao je da je Komunalno preuzeće dobilo ponudu od specijalizovane italijanske firme Ecopalmgroup za isporuku specijalnog mobilnog aparata - Ecopalm ring, kojim se palme napadnute od surlaša, tretiraju elektromagnetim zračenjem koje ubija odrasle insekte i larve u stablu.

“Taj uređaj sa agregatom montiranim na kamionu, košta 150 .000 eura, odnosno skoro 200.000 računajući troškove carine, poreza i transporta iz Italije. To je van naših mogućnosti”, kazao je Lukšič.

Objasnio je da bi o nabavci te opreme trebalo da razmišljaju lokalne uprave i država.

Surlaš je na području Tivta prije dvije godine prvi put evidentiran na palmama u Porto Montenegru koje su uvezene iz inostranstva.

Odatle se proširio duž cijele tivatske rivijere, a komunalci ne stižu da na vrijeme posijeku sve zaražene palme, pa se larve u njima nesmetano razvijaju u odrasle primjerke surlaša koji lete dalje i napadaju zdrava stabla.

Primorje : Država hitno mora u akciju, pomoći ćemo koliko budemo mogli

Sa problemom surlaša nosi se i HTP Primorje , pa je dendrohirurgija morala biti odrađena na dvije od 11 velikih kanarskih palmi, koje su najupečatljiviji dio ambijenta njihovog luksuznog restorana Prova u Tivtu.

“Naše palme prskamo insekticidima maltene jednom sedmično i na vrijeme uklanjamo oboljele primjerke. Međutim, problem prestavlja činjenica da je u gradu sve više zaraženih palmi koje se ne uklanjaju dovoljno brzo, pa se insekti razmnožavaju i odatle napadaju zdrava stabla. Opština, privreda ali i država, pod hitno moraju preduzeti mnogo ozbiljniju akciju - da se zaražene palme uklanjaju u roku od maksimalno 24 sata od momenta potvrđivanja prisutnosti surlaša i da se taj biljni materijal spaljuje. Spremnji smo da u granicama mogućnosti takvu akciju i sponzorišemo”, kazao je „Vijestima“ član uprave Primorja Denis Mandić.

Rekao je da država i nadležni treba da sagledaju iskustva iz okruženja, prvenstveno Dubrovnika koji se relativno uspješno odbranio od surlaša.

“Ako zanemarimo prvenstveno ekološku i ambijentalnu štetu koju ovaj insekt nanosi, moramo imati u vidu da svaka palma stara preko 50 godina vrijedi oko 10.000 eura, što znači da smo mi kao država već pretrpjepli štetu koja se mjeri desetinama miliona eura. Stoga ulaganja u nabavku nove opreme i angažovanje eksperata, svakako da su opravdani”, kazao je Mandić.

Bonus video: