Susreli se hajduci i jataci, kriza omela kozake i komite

Održane su zdravice i besjede, nastupali su pjesnici i recitatori, a zaslužnim za doprinos u organizovanju ovakvih susreta uručena su priznanja
267 pregleda 8 komentar(a)
Hajduci, Jataci, Komite, Kozaci, Foto: Obrad Pješivac
Hajduci, Jataci, Komite, Kozaci, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 20.05.2012. 09:17h

Poštovaoci tradicije hajduka i jataka iz Žabljaka i drugih gradova Crne Gore i brojni gosti iz Srbije i Republike Srpske osmi put okupili su se juče u Podgori, prvom crnogorskom selu u međunarodnoj mreži eko-sela.

Organizator ove kulturno-zabavne manifestacije koja je sve više i turističko-promotivna, bilo je „Hajdučko-jatačko udruženje“ sa Žabljaka, a u programu su nastupala kulturno-umjetnička društva iz Podgorice i Žabljaka, narodni guslari i solisti na dvojenicama.

Osim njihovih igara i pjesama, održane su zdravice i besjede, nastupali su pjesnici i recitatori, a zaslužnim za doprinos u organizovanju ovakvih susreta uručena su priznanja.

Predstavnik organizacionog odbora Novak Šljivančanin kazao je da je ekonomska kriza uticala da susreti budu manje masovni nego ranije, što je i razlog izostanka tradicionalnih gostiju, kozaka iz Rusije i komita iz Makedonije.

"Svako dosadašnje okupljanje posvećeno je nekom od junaka iz tog vremena, pa je ovogodišnja manifestacija oživjela uspomene na Mića Gluščevića"

"Svako dosadašnje okupljanje posvećeno je nekom od junaka iz tog vremena, pa je ovogodišnja manifestacija oživjela uspomene na Mića Gluščevića, hajduka iz ovih krajeva koji je poginuo u bici na Šarancima protiv Turaka", kazao je Novak Šljivančanin.

Hajdučko-jatački vojvoda iz Lajkovca Milutin Ranković, profesionalno direktor Turističke organizacije u tom gradu kaže da je ovo trenutak i za promociju turističkih vrijednosti durmitorskog i kolubarskog kraja.

"Kroz ovu manifestaciju promovišu se običaji i kulture naših naroda, folklor i umjetnost. Želimo na interesantan način da iz zaborava vratimo ono što su nam ostavili preci, ali kroz savremenu priču koja će privući ljude iz svih krajeva svijeta", kazao je Ranković.

Bonus video: