Sutkinja Bošković najavila da će prijaviti Jovanića zbog mobinga

Sudski savjet je donio odluku povodom Jovanićeve prijave zbog "neažurnog rada" Boškovićeve, ali je nije saopštio
276 pregleda 22 komentar(a)
Blažo Jovanić, Nataša Joksimović, Foto: Arhiva Vijesti
Blažo Jovanić, Nataša Joksimović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 16.04.2015. 19:39h

Sutkinja Privrednog suda Nataša Bošković najavila je da razmišlja da napusti pravosuđe, zbog postupka koji se vodi protiv nje pred Sudskim savjetom. Ona je to saopštila na jučerašnjoj sjednici Savjeta, na kojoj je razmatran njen prigovor na disciplinsku kaznu zbog neažurnog rada.

Boškovićeva je najavila i da će protiv predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića podnijeti prijavu za mobing:

"Razmisliću i o podnošenju krivične prijave, jer nije imao osnova da kontroliše moje predmete iz 2013”.

Sudski savjet je saopštio da je donio odluku "koja će biti dostavljena strankama".

Jovanović je pokrenio postupak protiv sutkinje zbog neažurnog rada, a Savjet je juče saslušao oboje na sjednici, koja je prvi put otvorena za javnost.

On je rekao da je neažurnost isključivi razlog za pokretanje postupka.

"Niko mi nije naredio, jedini motiv je nepostupanje u 97 predmeta. Njoj je na ruku išlo samo to što po zakonu nije bilo osnova za razrešenje, već za disciplinsku odgovornost. Jer da jeste, ne bih se libio da podnesem zahtjev za razrješenje”, kazao je juče Jovanić.

Jovanić je rekao da je “novčana kazna u njenom slučaju bila neadekvatna mjera s obzirom na učinak. Ponovio je da Boškovićeva pojedine predmete nije zakazivala po dvije ili tri godine:

"Očekivao sam i da će ona podnijeti sama ostavku kada vidi kako je loše radila, da bude primjer drugim sudijama”.

Boškovićeva je revoltirano odgovorila da “poslije ovoga ozbiljno razmišlja da ide iz pravosuđa i da podnese tužbu za mobing”.

"A vas ću iz Sudskog savjeta pozvati kao svjedoke. Jer, ispade da sam ja najveće zlo. Ja nisam rob, već intelektualac, ne doživlajavam predmete kao vreće cementa, već su tu živi ljudi! On (Jovanić) je pokazao lični stav, netrpeljivost...”.

Ona je kazala da nikada ne bi postala sutkinja da je kao student znala će joj se “takve stvari desiti”.

"Jer mi moramo da imamo sudijski integritet. Ovo je poniženje za moj sudijski rad”, rekla je Boškovićeva.

Tvrdi da je "prioritetno” radila na vrijednijim sporovima

Komentarišući podatke o neažurnosti, Boškovićeva je rekla da je “p rioritetno” radila na predmetima čija je vrijednost spora visoka i da je dio onih o kojima Jovanić govori bio iznosa po 100 eura.

"Ne radim u magacinu pa da ubacujem vreće krompira, cementa.... Imala sam predmete stare po 20 godina, koje sam danima morala da radim”.

Jovanić je, međutim, odgovorio da zakon ne razlikuje predmete po vrijednosti. Oni su se sporili i oko toga da li je Jovanić imao pravo da kontroliše njene predmete. Dok je predsjednik tvrdio da je odgovoran za ažurnost suda i bio disciplinski gonjen da ne procesuira one koji ne rade, sutkinja je uzvratila da je tek dva mjeseca u Privrednom sudu, da je bio sudija nižeg ranga i da se nije kako treba ni upoznao sa predmetima.

Bonus video: