Sutkinja tvrdi da nema duple aršine: Vjerujem Đukanoviću jer govori istinu

Predsjednica Udruženja sudija objasnila zašto je stav predsjednika relevantan, a poslanika DF-a omalovažavajući
13799 pregleda 21 komentar(a)
Kritike tužilaštva poslanik proširio na sudije: Hasnija Simonović, Foto: Zoran Đurić
Kritike tužilaštva poslanik proširio na sudije: Hasnija Simonović, Foto: Zoran Đurić

Predsjednica Udruženje sudija Crne Gore Hasnija Simonović objasnila je da nema duple aršine kada su u pitanju ocijene političara o stanju u sudstvu, pa vjeruje stavu predsjednika države Mila Đukanovića jer je činjenično utemeljen.

Simonovićeva je prije nekoliko dana saopštila da su netačni navodi predsjednika skupštinskog Odbora za evropske integracije Slavena Radunovića (Demokratski front) da je crnogorsko pravosuđe oboljelo od bolesti koja proizilazi iz nesmjenjivosti vlasti.

“Ovakvom ocjenom, gospodin Radunović na tendenciozan i politički motivisan način želi uniziti i omalovažiti cjelokupno crnogorsko pravosuđe, zanemarujući stvarno stanje i rezultate koje ova grana vlasti ostvaruje... Da ovo nije pristrasna i proizvoljna tvrdnja, direktno svjedoče pozitivni izvještaji međunarodnih organizacija i eksperata, kao i zaključak predsjednika Crne Gore Mila Đukanovida da je u postizanju članstva u NATO-u i napretka na putu ka Evropskoj uniji značajna zasluga upravo crnogorskog pravosuđa”, navela je predsjednica Udruženja sudija Crne Gore.

Slaven Radunović rekao je prethodno i da je Tužilaštvo podređeno dnevno-političkim i ekonomskim potrebama vrha vlasti.

Simonovićeva je juče rekla za “Vijesti” da su “sa punim pravom reagovali na ocjenu poslanika Slavena Radunovića, jer je činjenica da je njegova negativna ocjena pravosuđa politički gest”.

Slaven Radunović
Slaven Radunović(Foto: Boris Pejović)

“U prilog tome ide i to da je na predmetnom skupu izrečeno više kritika na račun tužilaštva, dok je gospodin Radunović te negativne nalaze proširio i na sudstvo, kritikujući cjelokupno pravosuđe i ne uzimajući u obzir, ponavljam, rezultate koje ostvaruje crnogorsko sudstvo. U suštini, gospodin Radunović bi, kao predsjednik parlamentarnog odbora za evropske integracije, trebalo da bude jedna od prvih adresa na koju treba uputiti pitanje o eventualnim zastojima u pregovorima sa EU, a ne da traži krivca među onima čiji su rezultati pozitivno ocijenjeni upravo od onih institucija koje su nadležne za evaluaciju pristupnih pregovora”, rekla je predsjednica Udurženja sudija.

Na pitanje da li se radi o duplim aršinima jer se Đukanovićeva izjava tumači kao činjenica, a Radunovićeva kao zlonamjernost, sutkinja je objasnila:

“Predsjednik Crne Gore pomenut je isključivo u smislu državne institucije definisane Ustavom, a ne kao predstavnik neke političke partije ili konkretna ličnost. Ocjena predsjednika o radu sudova se poklapa sa već pomenutim nalazima ključnih evropskih institucija, dok je ocjena poslanika Radunovića proizvoljna i neutemeljena. Stoga, ne radi se o duplim aršinima, niti o priklanjanju nekoj političkoj strani, već se radi o tome ko je uvažio činjenice, a ko ne”, navela je Simonovićeva.

“Žao mi je što je ukinuta uvreda i kleveta”

“Očekivano, poslanik Radunović je odgovorio na naše reagovanje i nastavio politički motivisanu priču protiv crnogorskog sudstva i mene lično. U ovom slučaju, iskreno žalim što su ukinuta krivična djela uvreda i kleveta, jer način obraćanja poslanika Radunovića ne priliči predstavniku naroda u najvišem zakonodavnom organu. Naročito zbog toga što sam po pozivu legalista i ne zauzimam političke strane, već sa ličnog i profesionalnog stanovišta poštujem kako institut predsjednika države, tako i institut poslanika, bez obzira ko vršio ili zaslužio te funkcije”, rekla je Hasnija Simonović.

Bonus video: