Sutomore dobilo struju

"Dodatno opterećenje za elektrodistributivni sistem je i povećana potrošnja električne energije zbog niskih temperatura"
127 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.01.2017. 17:55h

Sutomore je večeras dobilo električnu energiju pošto je opravljen dalekovod Bar-Sutomore-Đurmani.

Crnogorski elektrodistributivni sitem je saopštio da je jak vjetar praćen sniježnim padavinama prouzrokovao problem na elektrodistributivnoj mreži u centralnom i primorskom dijelu države.

Na sjeveru Crne Gore nije bilo ozbiljnijih kvarova a svi crnogorski gradovi su uredno napojeni električnom energijom.

U Dobroti je stanje stabilnije. Uvedeno je naizmjenično puštanje djelova naselja pod napon, aočekuje se puštanje u rad dalekovoda Dobrota-Risan pa će se i redukcije ukinuti.

Poluostrvo Luštica je uredno napojeno električnom energijom. Problema ima u Ostrosu i Krivošijama, gdje ekipe rade na otklanjanju kvarova.

Dalekovod prema Zeti je opravljen tako da 90 odsto Zete ima električnu energiju. "Očekujemo uskoro i puštanje pod napon dalekovoda koji vodi prema Sprskoj".

Zbog tesko pristupačnog terena bez napajanja je područje Lijeve Rijeke, Lutova, Kržanje, dijela Meduna, Meterizi, Hoti. Vodoizvorište Podgor je uredno snabdjeveno električnom energijom.

Iz CEDIS-a su ranije poslali fotografiju njihove ekipe koja pokušava da otkloni kvar u Zeti.

"Podizanje korpe kojom se spaja mreža. Teško uspijevaju sa ovim udarima vjetra da odrade posao ali vjerujemo u njih", saopštili su iz CEDIS-a.

Navode da je jak vjetar praćen sniježnim padavinama prouzrokovao problem na elektrodistributivnoj mreži u centralnom i primorskom dijelu države.

Redakciju "Vijesti" kontaktirali su građani Zete, Petrovca, Sutomora, Bara, Ulcinja, Herceg Novog, Cetinja... tvrdeći da po više sati nemaju struje.

Iz CEDIS-a je dostavljena i fotografija radova koji su obavljeni sinoć na osposobljavanju trafostanice 35/10 kV Kličevo u Nikšiću. Naveli su da su se radovi odvijali na temperaturi od -15 stepeni i da su uspješno su okončani nakon 2 i po sata.

Naveli su da su otklonjeni kvarovi na dalekovodu Barutana.

"Dalekovod Barutana bio je u prekidu. Naši radnici su raskrčili put i došli do njega i u rekornom roku po ekstremno teškim uslovima otklonili kvarove i pustili ga u rad", naveli su iz CEDIS-a.

Iako je Crnogorski elektrodistributivni sistem preduzeo sve radnje u cilju pripreme sistema za zimske uslove rada kroz redovno održavanje mreže, a pripravnost ekipa je podignuta na najveći nivo, posao ekipama u saniranju kvarova, kako ističu, umnogome otežava snijeg i olujni vjetar koji ugrožava njihovu bezbjednost.

Sve raspoložive ekipe su na terenu i rade na saniranju kvarova na mreži.

"Dodatno opterećenje za elektrodistributivni sistem je i povećana potrošnja električne energije zbog niskih temperatura. Za sada je, osim pomenutih ruralnih djelova Glavnog grada i primorja stanje stabilno, i gradovi su uredno napojeni električnom energijom", zaključuje se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: