Sutomore: Gradiće podvožnjak i okretište za autobuse

U MZ očekuju da će se ove investicije direktno odraziti na tok i rezultate sezone
109 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 24.01.2014. 19:39h

Saobraćajni haos tokom ljeta u Sutomoru ove sezone trebalo bi da bude riješen, jer su iz Odbora MZ Sutomore - Spič najavili da će biti izgrađen novi podvožnjak i okretište za autobuse.

Predsjednik Odbora MZ Ratimir Ratko Vujošević kazao je da radovi treba da počnu prvog maja, a rok završetka je prvi jul.

U programu obnove infrastrukture navode se da bi ti projekti trebalo da drastično smanje „čepove“ na najfrekventnijim sezonskim lokacijama u zahvatu magistrale oko autobuske stanice.

U MZ očekuju da će se ove investicije direktno odraziti na tok i rezultate sezone.

“Vlada je u budžetu za 2014. godinu izdvojila milion i po eura za uređenje kružnog toka kod autobuske stanice i novi podvožnjak koji će povezati centar sa naseljima Pobrđe, Gorelac i Rutke. Planiran je između puta za željezničku stanicu i postojećeg podvožnjaka, koji će biti samo za pješački saobraćaj. Na tom potezu treba da bude i pasarela, radi maksimalnog rasterećenja magistrale od prelaza pješaka”, rekao je „Vijestima“ Vujošević.

Investicije traže već godinama: Vujošević

Istovremeno treba da bude uređen i plato za okretanje autobusa na stanici, jer se sadašnjim rješenjem ljeti stvaraju velike kolone automobila sa obje strane.

Te investicije mještani traže već godinama, a od velikog su značaja za lokalni turizam koji je u Sutomoru glavni izvor prihoda.

U MZ barataju podacima da od Ratca do Kufina ima čak 10.400 kuća čiji vlasnici samo sezonski žive tamo.

Praksa pokazuje da se najveći dio tih objekata sezonski rentira, što prema grubim kalkulacijama znači najmanje 25.000 ležajeva za izdavanje.

Ko je god ljeti makar prošao kroz ovo mjesto, dobro se uvjerio kakva gužva tamo vlada na prilazima čuvenoj sutomorskoj pješčanoj plaži, te plaži u Maljeviku.

Ko je god ljeti makar prošao kroz ovo mjesto, dobro se uvjerio kakva gužva tamo vlada na prilazima čuvenoj sutomorskoj pješčanoj plaži, te plaži u Maljeviku

“Zbog svega toga, kao i zbog činjenice da je pješčana plaža direktno ugrožena erozijom talasa, ranije smo apelovali na državu da nam pomogne da sačuvamo taj, nama najbitniji resurs za turizam. U stalnim smo kontaktima sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma i JP Morsko dobro, imamo njihovo razumijevanje i očekujemo brzo dogovor kako bi se ušlo u projekat nasipanja plaže”, dodao je Vujošević.

Riješiti i problem kanalizacije

U MZ napominju da im je i zbog mještana i zbog turista izuzetno bitno rješavanje kanalizacije na potezu od „Inexa“ do Botuna, uključujući i izgradnju podvodnog ispusta dužine 1.700 metara.

Za ovu namjenu je obezbijeđen novac iz kredita KFW banke, a izvođenje radova je na tenderu dobilo užičko „Jedinstvo“.

Galerija

Bonus video: