Suza Evrope skroz mutna

Na fotografijama koje su dostavljene “Vijestima” može se vidjeti da je rijeka u potpunosti zamućena
4173 pregleda 12 komentar(a)
Novo zagađenje Tare nizvodno od gradilišta Mateševske petlje, Foto: MANS
Novo zagađenje Tare nizvodno od gradilišta Mateševske petlje, Foto: MANS
Ažurirano: 19.07.2019. 07:51h

Nizvodno od gradilišta Mateševske petlje auto-puta terenska ekipa Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) registrovala je novo zagađenje rijeke Tare.

Na fotografijama koje su dostavljene “Vijestima” može se vidjeti da je rijeka u potpunosti zamućena.

“I to je još jedan u nizu ekoloških incidenata koji su se desili u posljednje vrijeme, a koji se povezuju sa izvođenjem radova na auto-putu,” kazali su iz ove NVO.

Iz Uprave za inspekcijske poslove nisu juče odgovorili “Vijestima” da li je njihova ekološka inspekcija kontrolisala taj dio rijeke i ako jeste, šta je tom prilikom utvrđeno.

Iz MANS-a ističu da već mjesecima u kontinuitetu upozoravaju da je odgovor državnih organa na ponašanje kineskog CRBC-a i podizvođaća u potpunosti neadekvatan, te da dosadašnji nadzor ne daje pravu sliku o tome šta se dešava na rijeci ali i da kaznena politika apsolutno nikoga ne odvraća od nastavka njenog devastiranja.

MANS je u srijedu u saradnji sa ekološkim organizacijama od Skupštine Crne Gore zatražio kontrolno saslušanje ministara održivog razvoja turizma i saobraćaja i pomorstva Pavla Radulovića i Osmana Nurkovića zbog, kako su istakli, ignorantskog odnosa prema očiglednom kršenju zakona koje se već mjesecima dešava na gradilištima auto-puta uz korito rijeke Tare.

Iz MANS podsjećaju da je i posljedni izvještaj Komiteta UNESCO-a potvdio nalaze monitoring misije iz novembra prošle godine da izgradnja auto-puta ima ozbiljan uticaj na rijeku Taru, te da je potrebna ozbiljan odgovor države na taj problem.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma do sada nije komentarisalo nalaze UNESCO-a.

Ovakva ocjena UNESCO-a dolazi nakon što su i Evropska komisija i Evropski parlament u svojim izvještajima za Crnu Goru prepoznali poguban uticaj izgradnje auto-puta Bar-Boljare na rijeku i zahtijevali hitno sprovođenje mjera za saniranje devastacije.

Bonus video: