Svaka treća žena u Crnoj Gori nema ginekologa

Više od 150.000 puta ginekolozi su 2013. pregledali bolesne žene, a zabilježeno je samo 42.650 preventivnih pregleda
222 pregleda 16 komentar(a)
ginekolog, Foto: Shutterstock
ginekolog, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.09.2015. 19:51h

Svega 62 odsto žena registrovano je kod izabranih ginekologa u domovima zdravlja, pokazuju posljednji podaci iz 2014.

S druge strane, gotovo 96 odsto građana izabralo je ljekara za odrasle i pedijatara.

Nadležni u Ministarstvu zdravlja tvrde da je potrebno posvetiti posebnu pažnju unapređenju zdravlja žena reproduktivne dobi. To planiraju da riješe tako što će preventivnim aktivnostima povećati broj žena, a pogotovo trudnica, koje odlaze izabranim ginekolozima. Priroritet je da izabrani doktori za žene razmjenjuju informacije, iskustva i znanje sa ginekolozima u bolnicama, a moguće je da će prisustvovati i porođajima.

Podaci Ministarstva zdravlja pokazuju da je u 2013. u domovima zdravlja bilo angažovano 395 timova izabranih doktora, od kojih 34 ginekologa.

Oni su u timu radili sa 44 medicinske sestre ili tehničara, a obavili su oko 200.000 pregleda.

Više od 150.000 puta izabrani ginekolozi su pregledali bolesne žene, a zabilježeno je samo 42.650 preventivnih pregleda.

Izabrani ginekolog i pomoćnik direktora u podgoričkom Domu zdravlja Milovan Jovanović kazao je “Vijestima” da u toj zdravstvenoj ustanovi postoji devet timova izabranih ginekologa i da je kod svakog registrovano oko 8.000 žena. On tvrdi da redovno pregledaju žene koje nijesu registrovane, kao i one koje već imaju svog ginekologa.

“Izabranim doktorima za žene u Podgorici se javlja i do 40 odsto žena koje su registrovane u drugim opštinama”, kazao je.

On je ocijenio da bi pojedine ambulante trebalo da dobiju pojačanje u vidu novih timova.

“Svakog dana pregledamo i do 100 žena, a broj pregleda tokom radnog dana nikada nije manji od 60”.

Jovanović ne smatra da ginekolozi, zbog većih plata ili ambicije, češće biraju da rade kod privatnika, ili u bolnicama.

Istakao je da izabrani, odnosno “odgovorni ginekolog” mora da ima ogromno znanje prilikom praćenja trudnoće, prevencije karcinoma...

“Oni čuvaju reproduktivno zdravlje žene od rane mladosti do kasne menopauze”.

Doktorka na 8.000 žena u Budvi

Direktor Doma zdravlja Budva Zoran Špadijer kazao je da u toj zdravstvenoj ustanovi radi jedna ginekološkinja, kod koje je registrovano oko 8.000 žena.

Pojasnio je da u timu izabranog ginekologa, pored ljekarke, radi medicinski tehničar i sestra koja je angažovana u školi roditeljstva.

Špadijer tvrdi da će krajem godine dobiti još jednog izabranog ginekologa sa specijalizacije, koji će početi sa radom najkasnije u januaru 2016. To će, tvrdi, pomoći u namjeri da sve žene budu registrovane kod izabranog ginekologa.

Bonus video: