Svaki građanin na ljekove mjesečno potroši 87 eura

Ministar zdravlja Miodrag Radunović je rekao da je neophodno uraditi analizu rada 20 ljekara koji najviše propisuju recepte
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.06.2014. 19:14h

Svaki građanin Crne Gore mjesečno za ljekove, u privatnom i u državnom sistemu, potroši 87 eura, saopštio je ministar zdravlja Miodrag Radunović, navodeći da postoji zabrinjavajući trend rasta u potrošnji medikamenata.

Fond za zdravstveno osiguranje, Ministarstvo zdravlja i Apotekarska ustanova Montefarm predstavili su danas analizu Potrošnje ljekova koji se distribuiraju Javnim zdravstvenim ustanovama i apotekama preko veledrogerije Montefarma.

„Svaki građanin u Crnoj Gori mjesečno za ljekove daje 87 eura, bilo u privatnom, bilo u državnom sistemu“, kazao je Radunović.

On je naveo da prilikom posmatranja tog podatka treba imati u vidu životni standard u Crnoj Gori, a da je taj prosjek potrošnje po građaninu u Evropi 349 eura, u Hrvatskoj 180, a Srbiji 102.

Radunović je kazao da je analiza pokazala da postoji trend rasta potrošnje za ljekove, što je zabrinjavajuće.

„Uglavnom je potrošnja na kardio-vaskularne bolesti, maligne, metabolizma, šećernu bolest, mentalno zdravlje, hronična bolest pluća i upotreba antibiotika“, kazao je Radunović.

On je rekao da je neophodno uraditi analizu rada 20 ljekara koji najviše propisuju recepte.

„Prvi na toj listi je ljekar koji je propisao 24.840 recepata, odnosno 86 recepata dnevno, ako mu se računa da radi i svaku subotu“, objasnio je Radunović.

On je kazao da postoje i osiguranici koji realizuju veliki broj recepata. „Na listi osiguranika, jedan pacijent dobio je 301 recept“, kazao je Radunović.

Analiza je pokazala da je prisutna praksa neracionalnog propisivanja i izdavanje ljekova njihovom propisanom režimu izdavanja. "Ovo je važno istaći kod izdavanja antibiotika, u vremenu globalne borbe protiv rastuće rezistencije od antibiotika".

„Ništa Crna Gora nije odskočila od zemalja Evrope, nažalost trend porasta potrošnje ljekova postoji i u zemljama Evropske unije“, poručio je Radunović.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore Kenan Hrapović kazao je da analiza potrošnje ljekova i medicinskih sredstava za potrebe javnog zdravstva uključujući i refundaciju sredstava koje Fond isplaćuje osiguranicima, ukazuje na trend povećanja potrošnje.

„Ukupna potrošnja ljekova i medicinskih sredstava koja se isporučuju preko Montefarma za potrebe sistema javnog zdravstva u 2013. iznosila je nešto preko 40 miliona eura", saopštio je Hrapović.

On je kazao da su izdaci za ljekove na recept u 2013. iznosili skoro 19 miliona eura, što je povećanje od 15 odsto u odnosu na 2012, odnosno 13 odsto u odnosu na 2011.

„Izdaci za ljekove koji se preko Montefarma isporučuju zdravstvenim ustanovama su u 2013. iznosili preko 19 miliona eura, što je više za šest odsto u odnosu na 2012, a 14 odsto u odnosu na 2011“, saopštio je Hrapović.

Prema njegovim riječima, na osnovu analize potrošnje u prvom kvartalu ove godine, za potrebe sistema javnog zdravstva isporučeno je ljekova u vrijednosti od skoro 13 miliona eura, od toga za ljekove isporučene zdravstvenim ustanovama šest i po miliona eura, a ljekove na recept 6,14 miliona eura.

„U 2013. realizovano je 3.446.382 recepata, ili 5,84 recepta po osiguraniku, što ukazuje da je realizacija recepata po osiguraniku povećana u odnosu na 2011 za 28, a u odnosu na 2012. za 9,36 odsto“, saopštio je Hrapović.

On je naveo da je u 2013. podignuto devet pakovanja ljekova po osiguraniku što je povećanje u odnosu na 2011. za 12, a u odnosu na 2012. 7,23 odsto.

„Prisutno je povećanje propisanih recepata od strane ljekara u zdravstvenim ustanovama, što je zabrinjavajuće kada se ima u vidu da se broj osiguranika u posmatranom periodu nije značajno promijenio“, kazao je Hrapović.

Za pojedine grupe ljekova realizovan je veliki broj recepata u odnosu na broj stanovnika, ocijenio je Hrapović.

On je objasnio da se to posebno odnosi na ljekove iz grupe J (sistemski antiinfektivni ljekovi, odnosno antibiotici), gdje su rezultati takvi da je skoro svaki stanovnik Crne Gore uzimao po jedan recept iz te grupe ljekova.

„I kod ljekova iz grupe N(ljekovi za centralno nervni sistem), gdje je realizcija takva da je svaki punoljetni građanin realizovao po jedan recept iz te grupe“, rekao je Hrapović.

Obije grupe ljekova su u širokoj primjeni, ali ovakvi podaci, kako je saopštio, insistiraju kontrolu u cilju racionalizacije upotrebe ljekova.

„Tokom 2013. godine najveći broj recepata izdat je za lijek diklofenak, svaki sedmi stanovnik Crne Gore, uključujući i maloljetnike, koristio je po jedno pakovanje navedenog lijeka koji se koristi protiv bolova i ima izuzetno jako dejstvo“, saopštio je Hrapović.

Prema njegovim riječima, neophodno je da se kontrolom propisivačke politike osim Ministarstva zdravlja i Fonda, bave i direktori zdravstvenih ustanova i komisije za kontrolu kvaliteta koje su osnovane u zdravstvenim ustanovama.

Direktor apotekarske ustanove Montefarm Budimir Stanišić, kazao je da prilikom tumačenja finansijskih rezultata analize potrošnje treba imati u vidu da je Montefarm u periodu od tri analizirane godine smanjio nabavne cijene, što znači da je potrošnja veća i za taj iznos.

On je kazao da je Montefarm uradio uporednu analizu izdatih kutija na recept kroz njegove apoteke, a da su rezultati analize pokazali da je u prvih pet mjeseci 2014 izdato 70 hiljada više u odnosu na isti period 2013.

Galerija

Bonus video: