Svakog dana tijelima pred mašine do nadoknade štete

“Ovo je sve što imam u vlasništvu i svakodnevno nam se ugrožavaju osnovna ljudska prava. Jedini način koji nam je preostao je zaustavljanje radova, što ćemo činiti do daljega i to cjelodnevno. Ne poštuju se presude Upravnog suda koje su u našu korist, kao ni dogovori prema kojima je davno trebalo da nam bude nadoknađena šteta na imanju
0 komentar(a)
zdravko vujisić, Foto: Dragana Šćepanović
zdravko vujisić, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 20.04.2018. 19:26h

Suvlasnici porodičnog imanja u mjestu Jabuka - Zorica i Zdravko Vujisić, danima po nekoliko sati zaustavljaju radove na dionici auto-puta Smokovac - Mateševo.

Brat i sestra stanu ispred mašina jer, kako tvrde, kineska kompanija CRBC ugrožava njihovu neeksproprisanu imovinu. Ističu da im je blokiran prilaz do jednog dijela imanja i da je voda sa gradilišta nanijela zemlju i beton u dvorište porodične kuće. Već nekoliko puta kolašinska policija posredovala je u nesuglasicama - brat i sestra podnosili su krivične prijave protiv izvođača, a policija ih je privodila zbog zaustavljanja radova. Vujisići imaju i nalaz inspekcije nadzora nad projektovanjem i izgradnjom auto-puta, u kojem piše da je CRBC uzurpirao oko 410 kvadrata zemlje.

“Ovim putem upućujemo izvođača da odmah stupi u kontakt sa predstavnikom vlasnika parcele i da se s njima dogovori kako će riješiti to pitanje”.

Zdravko kaže da nemaju pristup dijelu imanja i da ne mogu da koiste svoju imovinu.

“Ovo je sve što imam u vlasništvu i svakodnevno nam se ugrožavaju osnovna ljudska prava. Jedini način koji nam je preostao je zaustavljanje radova, što ćemo činiti do daljega i to cjelodnevno. Ne poštuju se presude Upravnog suda koje su u našu korist, kao ni dogovori prema kojima je davno trebalo da nam bude nadoknađena šteta na imanju”.

Vujisići ističu da su o svojoj namjeri obavijestili Ministarstvo saobraćaja i izvođače. Pričaju da su napisali nekoliko zahtjeva, ali da niko nije reagovao kako bi trebalo.

“Zatajili su svi mehanizmi zaštite građana. Ugroženo no nam je pravo na dom. Pokušavali smo nekoliko puta da se dogvorimo sa CRBC. Oni kao odgovor na naše probleme, samo pozivaju policiju”, rekao je Zdravko. Nekolicina mještana Jabuke ističe da su protiv načina na koji Vujisići ometaju radove.

“Sramota je da dvoje ljudi može po nekoliko sati danima zaustavljati radove. Natovareni kamioni su čekali da oni prekinu blokadu. Problemi se rješavaju kroz institucije”.

Bonus video: