Sve je po zakonu, iako ASK tvrdi da nije

432 pregleda 0 komentar(a)
Dom kulture u Donjoj Lastvi, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dom kulture u Donjoj Lastvi, Foto: Arhiva "Vijesti"

Opština Tivat tvrdi da je zakonito na besplatno korišćenje dva puta po pet godina ustupila objekat Doma kulture u Donjoj Lastvi nevladinoj organizaciji NVO “Dux Croatorum”, na čijem je čelu poslanik HGI Adrijan Vuksanović. Lokalna uprava Tivta, u kojoj HGI čini vlast zajedno sa DPS i SD, ostala je pri takvom stavu uprkos zvaničnom nalazu Agencije za sprečavanje korupcije koja je u oktobru utvrdila da su Opština Tivat i ta NVO ugrozile javni interes u postupku raspolaganja državnom imovinom - objektom Doma kulture, koji je nezakonito dat u dugogodišnji besplatni zakup toj NVO.

„ASK konstatuje da u ovom postupku postoji ugrožavanje javnog interesa i postupanje instutucije suprotno principu transparentnosti i integriteta koji je propisan članom 72 Zakona o sprečavanju korupcije“, piše u mišljenju ASK donesenom 19. oktobra. U aktu koji potpisuje načelnica Kristina Braletić stoji da je nakon izjašnjavanja aktera i prikupljanja svih dokaza, ASK utvrdila da su Opština Tivat i “Dux Croatorum” prekršile proceduru predviđenu Zakonom o državnoj imovini i Uredbom o prodaji i davanju u zakup stvari u državnoj imovini, odnosno da je “Dux Croatorum” dva puta kršio odredbe ugovora o zakupu koji je imao sa Opštinom, dajući djelove državne imovine u podzakup trećem licu i na taj način neosnovano stičući imovinsku korist.

„Sekretarijat za imovinu Opštine, kao organ koji vodi evidenciju o imovini i nadležan je za sprovođenje postupka davanja u zakup nepokretnosti, taj postupak sprovodi u skladu sa odredbama Zakona i Uredbe. S obzirom da Zakon ne propisuje posebnu proceduru kada je u pitanju ustupanje nepokretnosti na korišćenje i upravljanje, to se Opština Tivat, donoseći odluku da se NVO ustupi dom kulture u Donjoj Lastvi, pozvala upravo na član 29 Zakona. Odluku o ustupanju je donijela Skupština opštine kao organ koji je nadležan za raspolaganje imovinom. I druge opštine u Crnoj Gori ustupaju poslovne prostore nevladinim organizacijama i udruženjima pozivajući se na odredbu iz člana 29 Zakona o državnoj imovini“, kazali su

„Vijestima“ iz kabineta gradonačelnika Siniše Kusovca (DPS).Iz Opštine su „Vijestima“ rekli da je lastovski Dom kulture bio zapušten, da ga dugi niz godina niko nije koristio, a za njega je interesovanje pokazala NVO “Dux Croatorum”.

„Ocijenjeno je da je cjelishodno ustupiti ga ovoj NVO uz obavezu da o svom trošku adaptira objekat radi stavljanja u funkciju. Danas taj objekat ima potuno novi izgled i u njemu se odvijaju različite kulturne, zabavne, sportske, edukativne i druge aktivnosti“, poručuju iz kabineta tivatskog gradonačelnika. NVO Hrvatska krovna zajednica “Dux Croatorum” od 2012, na osnovu ugovora kojeg su tada potpisali bivši gradonačelnik Tivta Dragan Kankaraš (DPS) i tadašnji predsjednik ove NVO, član Predsjedništva HGI Zvonimir Deković, besplatno koristi Dom kulture.

Ugovor je lani produžen na još pet godina, pri čemu je za takvu odluku u SO Tivat glasao i sam Vuksanović, prethodno ne prijavivši konflikt interesa koji ima u ovoj situaciji kao predsjednik NVO kojoj se besplatno ustupa opštinska imovina.

U objektu Doma kulture u Donjoj Lastvi inače, smješten je i stranački elektronski medij HGI-ja Dux radio, kao i Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore kojeg vodi Zvonimir Deković. ASK je u oktobru zvanično konstatovala da Opština Tivat nije mogla samo na osnovu odluke lokalnog parlamenta da “Dux Croatorumu” ustupi na besplatno korišćenje opštinsku (državnu imovinu) Dom kulture, a da prethodno ne sprovede javni poziv za ustupanje te nekretnine u zakup nevladinim i nepofitnim organizacijama, da je mimo ugovorene te isključive obaveze “Dux Croatoruma” i Opština ulagala budžetska sredstva u sanaciju tog objekta, te da lokalna uprava nije kontrolisala što sa povjerenom joj opštinskom imovinom radi ta NVO koja je skoro sve te godine dio ove nekretnine davala u podzakup trećem licu.

Kusovac: Ako se Dux ne popravi, uzećemo im dom

Iz Opštine sada tvrde da je njihov Sekretarijat za imovinu NVO “Dux Croatorum” ukazao „na manjkavosti ugovora o zakupu reklamne površine u dijelu koji se odnosi na period za koji je zaključen, kao i na nedefinisano pitanje plaćanje PDV-a.“

„Takođe je ukazano da ugovori sa korisnicima prostora moraju sadržati oznaku djelatnosti korisnika, ime lica koje potpisuje ugovor i tačno vrijeme trajanja ugovora i iznos naknade koja se plaća, te da ugovori odmah po zaključenju moraju biti proslijeđeni Sekretarijatu. NVO hrvatska krovna zajednica “Dux Croatorum” je upozoren da će, ukoliko se u daljem periodu ne ispoštuju date primjedbe, odluke o davanju na upravljanje i korišćenje Doma kulture u Donjoj Lastvi biti stavljena van snage i ugovor raskinut“, kažu iz Kusovčevog kabineta.

Bonus video: