Sve manje prostora na Čepurcima i u Zagoriču

“Pogrebne usluge” ponovo traže lokaciju, nakon što je utvrđeno da je neisplativo graditi groblje u Donjim Kokotima
3386 pregleda 4 komentar(a)
Ulaz na groblje na Čepurcima, Foto: Luka Zeković
Ulaz na groblje na Čepurcima, Foto: Luka Zeković

Nadležni iz Glavnog grada pokušavaju da pronađu novu lokaciju za groblje u Podgorici, nakon što su nekoliko godina izgubili na proceduru projekta Novo groblje na području Donjih Kokota da bi se nedavno utvrdilo da ta opcija nije isplativa.

Procedura je pokrenuta 2016, a razlog za to je činjenica da je sve manje mogućnosti za širenje dva gradska groblja na Čepurcima i u Zagoriču.

Planski dokument, koiim se uređuje lokacija u Kokotima, dobio je podršku odbornika 14. novembra 2017. godine.

Za izradu projekta bio je zadužen konzorcijum firmi Winsoft i CAU, međutim nakon izvedene analize, utvrđeno da je na toj lokaciji potrebno izgraditi kilometar pristupnih puteva i izvršiti eksproprijaciju čak 240.000 metara kvadratnih zemljišta.

To znači da bi Glavni grada na toj lokaciji morao samo za zemljište da izdvoji milione eura da bi platio građanima parcele.

Zbog toga je direktor “Pogrebnog preduzeća” u Podgorici Srđan Miljanić zatražio nedavno od Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora da utvrdi odluke sa elementima urbanističko-tehničkih uslova za utvrđivanje nove lokacije za Gradsko groblje.

Kako je istakao u dopisu Sekretarijatu, zbog navedenih razloga, novu lokaciju potrebno je utvrditi na zemljištu u vlasništvu Glavnog grada.

Nekadašnja gradska administracija Miomira Mugoše planirala je novo groblje na Ćemovskom polju, preko puta Kombinata aluminijuma, ali su brzo odustali od te ideje. Ta opcija ponovo je sada aktuelizovana.

Iako se na kraju ispostavilo da je groblje u Kokotima neisplativo, prema dokumentaciji groblje u Kokotima je trebalo da ima 12 kapela i krematorijum, te osam blokova za sahranjivanje uglednih i zaslužnih građana.

Bonus video: