UŽIVO Sve najbitnije - Crna Gora i koronavirus

Donosimo pregled najbitnijih informacija u vezi situacije sa koronavirusom u Crnoj Gori
7345 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz Podgorice, Foto: Boris Pejović
Detalj iz Podgorice, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.04.2020. 10:01h

U Crnoj Gori su do sada umrle dvije osobe, a 120 ih je oboljelo od koronavirusa.

U Ulcinju su tri osobe uhapšene zbog nepoštovanja usvojenih privremenih mjera.
Uhapšeni državljani Crne Gore, Srbije i Albanije Službenici ulcinjske policije uhapsili su večeras F.P., džavljanina Albanije, M.O, državljanina Srbije i K.I, državljanina Crne Gore, koje su nakon 19 sati zatekli na javnom prostoru, van mjesta stanovanja, saznaju Vijesti. Oni će sjutra, uz krivičnu prijavu zbog nepostupanja po zdravstevim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, biti privedeni osnovnom tužiocu u Ulcinju.
Vijesti.me | Sourcefabric

Službenici Odjeljenja bezbjednosti Žabljak su nadležnom državnom tužiocu podnijeli krivičnu prijavu protiv šest osoba zbog sumnje da su počinili krivično djelo - nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Krivična prijava je podnijeta protiv Z.P. (59) iz Podgorice, M.M. (28) i K.K. (26) iz Nikšića i protiv Z.K. (50), D.Š. (30) i P.P. (53) sa Žabljaka Službenici Odjeljenja bezbjednosti Žabljak su nadležnom državnom tužiocu podnijeli krivičnu prijavu protiv šest osoba zbog sumnje da su počinili krivično djelo - nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.
Vijesti.me | Sourcefabric

U Crnoj Gori su, od jutrošnjeg presjeka, pa do 18 sati analizirana 42 uzorka među kojima su tri osobe pozitivne na koronavirus.

Novooboljeli su registrovani u Podgorici, Tuzima i Ulcinju, i u Crnoj Gori je sada ukupno 123 zaraženih U Crnoj Gori su, od jutrošnjeg presjeka, pa do 18 sati analizirana 42 uzorka među kojima su tri osobe pozitivne na koronavirus. Novooboljeli su registrovani u Podgorici, Tuzima i Ulcinju, i u Crnoj Gori je sada ukupno 123 zaraženih.
Vijesti.me | Sourcefabric
U Crnoj Gori su trenutno dva pacijenta zaražena koronavirusom na respiratoru.
Ministar zdravlja Kenan Hrapović kazao je da se Crna Gora, 15 dana od prvog slučaja koronavirusa u našoj državi, uspješno suočava sa epidemijom koronavirusa. Kazao je da je do sada u Crnoj Gori uzeto 1.006 uzoraka i da je 120 potvrđenih slučajeva do danas u 16 sati.
Vijesti.me | Sourcefabric

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević poručio je da Opština neće samostalno donositi odluke o zatvaranju gradilišta, već će čekati da takvu preporuku dobije od Vlade.

Gradonačelnik Budve tvrdi da su inicijative o zatvaranju gradilišta motivisane time što se i on bavi gradnjom i da će gradnja stati u slučaju da tako odluči Vlada Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević poručio je da Opština neće samostalno donositi odluke o zatvaranju gradilišta, već će čekati da takvu preporuku dobije od Vlade.
Vijesti.me | Sourcefabric

Sedamdesetčetvorogodišnja osoba ženskog pola, koja je prvi slučaj zaraze virusom COVID-19 u Bijelom Polju, danas je upućena u barsku Opštu bolnicu. Pacijentkinja je dobrog opšteg zdravlja i nije životno ugrožena, saopšteno je Vijestima iz bjelopoljske Opšte bolnice.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje je poručio da Opštinski tim predano i odgovorno radi svoj posao Sedamdesetčetvorogodišnja osoba ženskog pola, koja je prvi slučaj zaraze virusom COVID-19 u Bijelom Polju, danas je upućena u barsku Opštu bolnicu. Pacijentkinja je dobrog opšteg zdravlja i nije životno ugrožena, saopšteno je Vijestima iz bjelopoljske Opšte bolnice.
Vijesti.me | Sourcefabric

Demokratski front predložio je danas da se svim punoljetnim građanima Crne Gore uplati po 222 eura i da se svakoj porodici dostavi paket pomoći, kako bi lakše preživjeli tešku situaciju izazvanu koronavirusom.

Poslanik DF-a Milutin Đukanović rekao je na konferenciji za novinare da ovo nije paket koji traži ekstremne izdatke i novca ima dovoljno Demokratski front predložio je danas da se svim punoljetnim građanima Crne Gore uplati po 222 eura i da se svakoj porodici dostavi paket pomoći, kako bi lakše preživjeli tešku situaciju izazvanu koronavirusom.
Vijesti.me | Sourcefabric
Nakon pandemije najavili paket dugoročnih mjera
Predlažu olakšice
URA ističe da bi se ova mjera odnosila "na sve zakupce koji su zaključili ugovore sa Morskim dobrom, bilo da se radi o zakupcima kupališta, privremenih objekata ili onim koji su zaključili duguročne ugovore" Građanski pokret URA uputio je javnu inicijativu za pomoć turističkoj privredi, koja će, kako iz te partije kažu, biti značajno ugrožena zbog novonastale pandemije koronavirusa.
Vijesti.me | Sourcefabric
"Cijenimo vašu žrtvu".
"Mi ćemo ostati kod kućei tako dati svoj doprinos u borbi protiv koronavirusa" Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke zahvalila se zdravstvenim radnicima, zaposlenima u supermarketima, policiji i drugima na svemu urađenom do sada u sprečavanju širenje koronavirusa. "Hvala!! Vi ste pravi heroji i cijenimo vašu žrtvu.
Vijesti.me | Sourcefabric
"Veliki izazov"
"Nakon skoro deset godina rada, naša ustanova se našla pred, možda, najvećim izazovom do sada, da zaštiti korisnike od pošasti korona virusa" Od dana stupanja na snagu naredbe, odluke i preporuke Ministarstva zdravlja, Ministarstva rada i socijalnog staranja i Instituta za javno zdravlje Crne Gore povodom koronavirusa, zaposleni koji rade neposredno sa korisnicima u Domu starih u Bijelom Polju, zajedno sa direktorom Dejanom Pavićevićem, nalaze se u izolaciji, kako bi i na taj način smanjili mogućnost da se virus "donese" spolja u samu ustanovu.
Vijesti.me | Sourcefabric
Dijelili humanitarnu pomoć.
Saopšteno iz Vlade.
Promet robe za potrebe Crne Gore kao i za tranzit ostaje nesmetan, uz posebne mjere zdravstveno sanitarnog nadzora Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti saglasilo se o produženju do 15. aprila primjene privremenih mjera koje su donijete 15. marta i čiji je rok važenja bio 15 dana, saopšteno je iz Vlade.
Vijesti.me | Sourcefabric
"Mentalno zdravlje ljudi je trenutno ugroženo"
„Posebno u ovim danima, roditelji moraju voditi računa o svom ponašanju, jer još više provode vrijeme sa djecom, a ona se ugledaju na obrazac ponašanja roditelja", napominju iz NVO CAZAS, ističući da na porodičnoj trpezi nema mjesta alkoholu. ažurirano Povodom Međunarodnog dana borbe protiv alkoholizma, Boje jutra su ugostile Sanju Šišović iz NVO CAZAS.
Vijesti.me | Sourcefabric
Izmjene i dopune Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.
Dodao je da pomoć mora pripasti svima automatski, a ne samo nekima i to po slobodnoj procjeni Vlade ili nekolicine ministara Potpredsjednik Demokrata, Momo Koprivica rekao je da je predlog DPS-a za izmjene i dopune Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, "inače njihovim glasovima izglasan, a kojim bi se izmjenama državnim organima ukinula zabrana socijalnih isplata u izbornoj godini, predstavlja klasičnu zloupotrebu aktuelne situacije izazvane pandemijom i pokušaj stvaranja uslova za kupovinu glasova."
Vijesti.me | Sourcefabric
Prilgođavanje novim mjerama.
„Svi radnici imaju maske i rukavice, a na kasama se nalaze zaštitne pregrade, takođe se podovi redovno dezinfikuju i obilježene su mjere udaljenosti", napominje Olivera Lakonić, ispred trgovinskog lanca Voli. Olivera Lakonić je, ispred trgovinskog lanca Voli, govorila za Boje jutra o novim mjerama koje će biti preduzete u trgovinama.
Vijesti.me | Sourcefabric
Košarkaš Budućnost Volija za TV Vijesti
Košarkaš Budućnost Volija Nikola Ivanović o koronavirusu, danima u karantinu i životu bez sporta Nikola Ivanović je u Podgorici, u porodičnom ambijentu, čeka kraj pandemije, kako bi se kao i svi građani Crne Gore - vratio normalnom životu, te najvećoj ljubavi košarci.
Vijesti.me | Sourcefabric
Predlog Zakona o amnestiji u fioci dvije godine.
"U nekoliko evropskih, ali i država u svijetu su u jeku epidemije amnestirani zatvorenici sa kratkoročnim sankcijama kako bi rasteretili sistem, dok su neki poslati u kućni pritvor", rekao je poslanik Liberalne partije Poslanik Liberalne partije Andrija Popović očekuje da njegove kolege prihvate inicijativu da se blaže zatvorske kazne zamijene uslovnim, kako ne bi došlo do epidemije u zatvoru.
Vijesti.me | Sourcefabric
Očekuju povećanje nivoa stresa.
Poštujući preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), Klinika za psihijatriju na ovome je angažovala svoje stručnjake obučene za savjetovanje putem telefona u kriznim situacijama Klinički centar Crne Gore (KCCG) je u saradnji sa kompanijom Crnogorski Telekom otvorio je liniju za psihološku podršku 1555, kako bi građanima obezbijedili adekvatnu podršku u pogledu mentalnog zdravlja tokom trajanja pandemije novog virusa korona.
Vijesti.me | Sourcefabric
Poziv za pomoć
Vojni invalid sa oštećenjem od 60 odsto ima mjesečno primanje od oko 110 eura Među ugroženim građanima, tokom epidemije koronavirusa, nalazi si oko 1.300 vojnih i ratnih invalida, saopšteno je iz njihova dva udruženja koja traže pomoć od države za svoje članove.
Vijesti.me | Sourcefabric
Dijabetičari posebno osjetljiva kategorija.
„Svi dijabetičari moraju biti u strogoj izolaciji i preporučuje se da imaju dovoljan broj insulina i drugih ljekova za najmanje dva mjeseca, kao i da imaju aparat za mjerenje šećera kod kuće", kaže doktorica Rabrenović. Doktorica Zorica Rabrenović, endokrilonog, za Boje jutra ističe da su dijabetičari jako ugroženi usljed novonastale epidemije koronavirusa, jer je u pitanju hronična bolest, a dijabetičari su osjetljiva kategorija.
Vijesti.me | Sourcefabric
Borba protiv koronavirusa.
On je naglasio da 174 vojnika iz skoro svih jedinica obezbjeđuju karantine širom naše zemlje Vojska Crne Gore će se još obimnije angažovati kako bi pomogla građanima i državi u borbi protiv koronavirusa, ukoliko bude potrebe, kazao je taktički nosilac za hemijsko, biološko, radiološko, nuklearnu odbranu (HBRNO) u VCG kapetan Branimir Vulević.
Vijesti.me | Sourcefabric
U više gradova.
Iz Uprave policije saopštili su da kontrolišu poštovanje mjjera o sprječavanju širenja koronavirusa, kojima se ograničava kretanje građana Zbog kršenja mjere ograničavanja kretanja posle 19 sati, policija je sinoć krivično procesuirala 37 osoba. Iz Uprave policije saopštili su da kontrolišu poštovanje mjjera o sprječavanju širenja koronavirusa, kojima se ograničava kretanje građana.
Vijesti.me | Sourcefabric
Tržišna inspekcija utvrdila.
Tržišna inspekcija je počela da prati kretanja maloprodajnih cijena 16. marta, u odnosu na cijene koje su važile na 9. mart, a u proteklom periodu izvršeno je ukupno 648 kontrola Povećanje maloprodajnih cijena kod trgovaca u Crnoj Gori utvrđeno je u 63 slučaja, dok u 351 slučaju nije bilo povećanja.
Vijesti.me | Sourcefabric
Testirano još 85 osoba.
Konferenciju možete pratiti uživo i na Televiziji Vijesti Koronavirus registrovan je kod još 11 osoba, pa je broj registrovanih 120, saopštio je direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša. Novooboljeli su registrovani u Podgorici (10) i Nikšiću (1). On je kazao da je od juče testirano još 86 osoba.
Vijesti.me | Sourcefabric

Bonus video: