Sve u državnom kabinetu je javno

Državni službenik "van radnog vremena se ne smije ponašati na način koji može imati negativan uticaj na ugled državnog organa", saopštili su iz CGO
156 pregleda 54 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2013. 08:05h

Javnost ima prava da zna kako se ponašanju javni funkcioneri, da li zloupotrebljavaju poziciju i ruže ugled institucije u kojoj rade, smatraju sagovornici “Vijesti” povodom objavljivanja snimka intimne prirode iz kabineta predsjednika Senata Državne revizorske institucije Miroslava Ivaniševića, na kojem su on i ženska osoba.

"Mediji ne bi trebalo da prećute ovakve stvari. Nema privatnosti u kabinetu, pa nema ni povrede privatnosti. Interes javnosti je da zna šta visoki državni funkcioneri rade u svojim kabinetima, ali i da li se ponašaju u skladu sa opštevažećim normama, čak i kada nisu na radnom mjestu", smatra potpredsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije i bivši zamjenik ministra kulture Dragan Janjić.

Državni službenik "van radnog vremena se ne smije ponašati na način koji može imati negativan uticaj na ugled državnog organa", saopštili su iz Centra za građansko obrazovanje.

DRI je na svom sajtu objavila etički kodeks u kome, između ostalog, piše da njeni službenici treba da čuvaju ugled institucije u kojoj rade

Hoće li se to i desiti iz kabineta predsjednika Ranka Krivokapića nijesu odgovorili, kao ni većina poslanika i ministara koje su "Vijesti" pitale na koliku privatnost imaju pravo javni službenici i da li oni treba da budu primjer građanima.

Poslanici vladajuće koalicije nijesu bili voljni da komentarišu objavljivanje snimka. Nezvanično su kazali da je riječ o njegovoj privatnosti, pa je "nezgodno takve stvari komentarisati". Neki su pružili podršku Ivaniševiću, smatrajući da drugi funkcioneri "sigurno imaju mnogo više prljavog veša da kriju".

Bez komentara je i bio i ministar pravde Duško Marković. "Vidio sam snimak i nemam komentar", kratko je rekao.

Janjić kaže da bi se "ako bi se tolerisao intimni odnos u kabinetu, onda bi bilo bi logično bilo da se toleriše i na drugim radnim mjestima".

"Objavljivanje snimka nije samo nanošenje štete Ivaniševiću, kako on to tvrdi, već i DRI. Ovo je još jedan test za nadležne organe koji će pokazati koliko su u stanju da rade svoj posao, odnosno koliko su opterećeni ili ne politički moćnim figurama za koje se stiče utisak da im je sve dozvoljeno", rekao je Nikola Đonović (CGO).

On je podsjetio da su slični skandali koštali fotelje mnoge visokorangirane službenike u drugim državama i međunarodnim institucijama:

"Oni su podnosili ostavke kada su procjenjivali da je šteta nanesena funkciji koju su obavljali, ali i nakon iniciranja od strane nadležnih organa ili usljed pritiska javnosti".

Koordinator CGO sumnja da će ova afera imati ikakve konsekvence po Ivaniševića.

"Nažalost, i na mnogo konkretnijim primjerima kršenja zakona, a ne samo etičkog kodeksa, u Crnoj Gori ta praksa nije zaživjela, što ukazuje i na nizak stepen političke kulture".

Odakle novac za automobil?

DRI je na svom sajtu objavila etički kodeks u kome, između ostalog, piše da njeni službenici treba da čuvaju ugled institucije u kojoj rade, kao i da bi trebalo da budu "kompletna i kompetentna ličnost, prepoznatljiva, prije svega, po čestitosti, stručnosti i radnosti".

Dragan Janjić

"U konkretnom slučaju, s obzirom na sadržaj transkripta razgovora funkcionera i njegove partnerke objavljenog u medijima, interes javnosti je da zna i da li je funkcioner kupio automobil osobi sa kojom je bio u kabinetu i ako jeste, čiji novac je za to utrošio. Konsekvence mogu biti samo političke jer javnost treba da procijeni da li državne poslove treba da obavljaju ljudi skloni ovakvom ponašanju. Druga je stvar ukoliko bi se povela istraga i utvrdilo da je u odnosima funkcionera i njegove partnerke bilo i materijalnih davanja koja bi bilo se moguće povezati sa korupcijom", smatra Dragan Janjić.

Galerija

Bonus video: