Sve više djece u Crnoj Gori ide u vrtić, ali i dalje trpe nasilje kod kuće

“Otprilike dvije trećine djece uzrasta od jedne do 14 godina je izloženo najmanje jednom vidu psihološkog ili fizičkog kažnjavanja od njihovih roditelja. Ti podaci nam govore da je potrebno da mijenjamo društvene norme odgoja djece", istakao je šef Unicef-a Osama Makavi Kogali.
842 pregleda 0 komentar(a)
Osama Makavi Kogali, Foto: Boris Pejović
Osama Makavi Kogali, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.06.2019. 19:05h

Ohrabruju podaci da 96 odsto novorođenčadi bude pregledano u bolnici ili kod kuće nakon rođenja, kao i da je za 13 odsto povećan broj mališana koji idu u vrtić, ali za pet godina nije ostvaren nikakav napredak kada je riječ o nasilju nad djecom u porodici.

To je danas, tokom predstavljanja ključnih nalaza MIKS istraživanja o stanju prava djece i porodica u Crnoj Gori, kazao šef Unicef-a Osama Makavi Kogali.

“Otprilike dvije trećine djece uzrasta od jedne do 14 godina je izloženo najmanje jednom vidu psihološkog ili fizičkog kažnjavanja od njihovih roditelja. Ti podaci nam govore da je potrebno da mijenjamo društvene norme odgoja djece", istakao je Kogali.

On je naglasio da je u Crnoj Gori, prema podacima iz 2018, pismeno 98 odsto djevojčica i 95 odsto dječaka uzrasta od 15 do 24 godine.

Kogali je poručio da svaka peta osoba uzrasta od 15 do 49 godine vjeruje da vakcine mogu izazvati ozbiljne negativne reakcije kod djece, zbog čega zdravstveni radnici, nadležni, civilno društvo i mediji treba zajednički da rade kako bi roditeljima ponudili pouzdane informacije o imunizaciji.

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović kazao je da je napredak utvrđen u 20 indikatora održivog razvoja.

Između ostalog, istraživanje je pokazalo da 99 odsto stanovništva koristi poboljšane izvore pijaće vode, a kod romske populacije taj procenat iznosi 98.

Simović je rekao da pristup električnoj energiji ima 99,9 odsto opšte i 96,4 odsto romske populacije.

Direktorica Uprave za statistiku, Gordana Radojević, predstavila je dio statistike iz istraživanja koje će u formi izvještaja da bude predstavljeno u septembru.

Prema podacima, više od polovine muškaraca i žena uzrasta između 15 i 49 godina imaju diskriminatorne stavove prema osobama koje žive sa HIV-om.

Bonus video: