Svečano otvoren 26. Infofest

„Infofest 2019 pod simboličnim nazivom 'Nikad važnije' je poruka nama u javnoj upravi, ali i privredi, da nikad nije bilo važnije da, prateći razvoj informacionih tehnologija, koristimo sve mogućnosti ICT-a kako bi olakšali život naših građana”, kazala je ministarka Pribilović
964 pregleda 0 komentar(a)
Sa otvaranja, Foto: Ministarstvo javne uprave
Sa otvaranja, Foto: Ministarstvo javne uprave

Dvadeset šesti Festival informatičkih dostignuća svečano je otvoren u Budvi.

Festival je otvorila ministarka javne uprave Suzana Pribilović, a govorili su i predsjednik Savjeta Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, Branko Kovijanić i predsjednica Programskog odbora Infofesta, prof.dr Jelica Protić.

„Infofest 2019 pod simboličnim nazivom "Nikad važnije" je poruka nama u javnoj upravi, ali i privredi, da nikad nije bilo važnije da, prateći razvoj informacionih tehnologija, koristimo sve mogućnosti ICT-a kako bi olakšali život naših građana”, kazala je Pribilović, kako je saopšteno iz Ministarstva javne uprave.

“Prošle godine smo proslavili četvrt vijeka postojanja INFOFEST-a, a upravo sadržajni program je potvrda da iz godine u godinu INFOFEST raste i razvija se prateći svjetske trendove. Vjerujem da će Festival, pored ostalog, biti dobra prilika za kreatore javnih politika, kompanije i stručnjake u oblasti ICT-a, da prateći globalne trendove, razgovaraju i o rješenjima koja unapređuju rad javne uprave, skraćuju procedure, štede vrijeme i novac naših građana”, istakla je ministarka.

infofest
Sa otvaranja(Foto: Ministarstvo javne uprave)

Ona je, dodaje se, napomenula da je Ministarstvo javne uprave posljednje dvije godine intenzivno radilo na unapređenju cjelokupnog sistema elektronske uprave, informatičke infrastrukture i interoperabilnosti elektronskih registara, unapređenju elektronske identifikacije i elektronskog potpisa i otvaranju podataka, kao i razvoju koncepta e-Demokratije.

Predsjednik Savjeta EKIP-a, Branko Kovijanić je kazao da je Infofest je jedini festival ICT dostignuća koji je Vlada Crne Gore proglasila manifestacijom od državnog značaja i da su mnogi prisutni svjedoci trajanja Infofesta.

„Te 1993. godine prozor je otvoren. Iz godine u godinu organizatori su imali viziju koju je trebalo postići i više i bolje od toga. Nikad važnije konstatovali bi nakon završetka Infofesta, a saznanje kao izazov nas je vodilo u dalji napredak institucija i kompanija iz kojih smo dolazili“, kazao je Kovijanić.

„Prije tačno 25. godina okupili smo se ovdje u Budvi u slavu informatike, koja je tada, kao i sada nazivana naukom budućnosti. Mnoge firme sa ovih prostora započele su svoj put ka uspjehu na Infofestu. Od tada pa do danas Infofest je kao svojevrsni inkubator okupljao ljude i ideje sa ciljem da kroz informaciono komunikacione tehnologije naš region postane ravnopravan dio razvijenog svijeta“, istakla je prof.dr Jelica Protić.

I ove godine na Infofestu će biti više od hiljadu registrovanih pojedinačnih učesnika, a predstaviće se institucije i najznačajnije kompanije iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, iz zemlje i svijeta.

Festival informatičkih dostignuća koji ima zvanični status „manifestacija od državnog značaja“ traje do 5. oktobra i organizuju ga Ministarstvo javne uprave i konsultantska kompanija Biznis Link.

Bonus video: