Švercom nafte budžet oštećen za najmanje 20 miliona eura

Za tu „uslugu“ su, navodno, vođe smjena carine i policije uzimali po cisterni 500 eura koje su dijelili sa podobnim kolegama.
210 pregleda 0 komentar(a)
kosovski granični prelaz, Foto: Arhiva Vijesti
kosovski granični prelaz, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 20.02.2011. 21:40h

Državni budžet oštećen je za najmanje oko 20 milona eura, tokom 2006, 2007. i 2008. godine, fiktivnim izvozom nafte i naftnih derivata iz Crne Gore prema Kosovu koji su ovjeravali radnici Uprave carina na graničnom prelazu Kula. Za tu "uslugu" su, navodno, vođe smjena carine i policije uzimali po cisterni 500 eura koje su dijelili sa podobnim kolegama.

Dok je kasa Crne Gore ojađena za desetine miliona eura, državni službenici su u kontinuitetu, kako se pretpostavlja, primili mito od oko dva miliona eura. Šverc cvjetao 2006.

Fiktivni izvoz nafte i naftnih derivata preko graničnog prelaza Kula nedvosmisleno potvrđuju uporedni podaci crnogorske i kosovske carine o, navodnom, izvozu, odnosno uvozu koji se drastično razlikuju.

Isparilo 58 miliona litara goriva

Na osnovu brojki koje su "Vijestima" dostavili portparolka crnogorske Uprave carina Marija Jovović, o izvozu, i u ime kosovske carine Adriatik Stavileci o uvozu, razlika između tečnog goriva koje je prema carinskim papirima izašlo iz Crne Gore i onog koje je ušlo na Kosovo je 58 miliona litara koji su isparili u međuzoni.

Najveća razlika se uočava 2006. godine kada je iz Crne Gore, navodno, izvezeno oko 33,5 miliona tečnog goriva, a na Kosovu je evidentiran ulaz oko 4,3 milona litara, što čini razliku od oko 2,9 milona.

Prema nezvaničnim informacijama, fiktivni izvoz je prestao u decembru 2008. godine, kada je na mjesto šefa carine na Kuli došao Miodrag Đurović koji je uveo obaveznu pratnju cisterni do kosovskog prelaza na Savinim vodama.

Taj posao je manje cvjetao 2007. godine, kada se iz Crne Gore bilježi izvoz od oko 32,5 milona litara tečnog goriva kojeg je na Kosovo ušlo oko 23,8 milona, pa je razlika oko 8,7 miliona litara ili oko 291 cisterna.

Tokom 2008. godine na Kosovo je ušlo oko 158 hiljada litara tečnog goriva iz Crne Gore, što je za oko 604 cisterne manje od onoga što je, navodno, izvezeno iz Crne Gore, a što je prema papirima oko 17,9 miliona litara.

Prema nezvaničnim informacijama, fiktivni izvoz je prestao u decembru 2008. godine, kada je na mjesto šefa carine na Kuli došao Miodrag Đurović koji je uveo obaveznu pratnju cisterni do kosovskog prelaza na Savinim vodama.

Tokom dvomjesečnog boravka na Kuli, Đurović je, navodno, uočio niz nepravilnosti, među kojima je bilo i to da vaga ne radi, te da je od dva računara jedan neispravan, a drugi negdje odnijet.

Tokom 2009. godine razlika između tečnog goriva koje je izvezeno iz Crne Gore i onog koje je uvezeno na Kosovo iznosila je "svega" oko 30 cisterni.

Pismo rožajskog Udruženja privatnih preduzetnika "Kula"

"Vijestima“ je dostavljeno pismo rožajskog Udruženja privatnih preduzetnika "Kula", a koje je predato u pošti u Beranama. U njemu se navodi da su direktori carine i policije ranije u više navrata obavještavani o fiktivnom izvozu nafte i naftnih derivata preko graničnog prelaza Kula.

U tom pismu bez potpisa i pečata navodi se i da je fiktivni izvoz tečnog goriva pratila "nadoknada" od po 300 eura po cisterni carini i policajcima...

"Da je ovo tačno, lako je provjeriti iz kontrolnika carine i policije koji su evidentirali izlazak nafte i benzina, dok na kosovskoj strani nije registrovan ulazak, niti je na Kuli registrovan povratak tih cisterni. Po tom osnovu je Crna Gora oštećena za više miliona eura jer za ogromne količine nijesu naplaćeni carina, PDV i akcize" navodi se u pismu koje je osim "Vijestima", navodno, poslato i republičkom državnom tužilaštvu.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: