„Svi na banj 2" u čast posljednjeg kotorskog oriđinala

U bazenu su se nadmetali Kotorani svih uzrasta, počev od 7-ogodišnje Nađe Franović pa do kolovođe Bokeljske mornarice 78-ogodišnjeg Tripa Miloševića
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.08.2014. 19:26h

Na humanitarnom gradskom takmičenju u plivanju „Svi na banj 2" u organizaciji „Aspide" i vaterpolo kluba "Primorac" , a koje je ove godine posvećeno kotorskom oriđinalu Tonćiju Praciju, prikupljeno je 2. 500 eura koje će biti upotrijebljeno za njegovu grobnicu.

Poznati kotorski oriđinal, simbol grada, 65-godišnji Tonći Praci preminuo je 28. oktobra 2013. godine u 65-oj godini života nakon borbe sa teškom bolešću.

Vjerovatno , posljednji origđinal kotorski, najpoznatiji "Beštija" koji je godinama uveseljavao svoje sugrađane, staće upamćen po brojnim dogodovštinama, anegdotama, kojih će se Kotorani sjećati još dugo i prepričavati generacijama koje dolaze.

Tonći je bio među najstarijim navijačima kotorskog Primorca i jedan od osnivača "Beštija". Kao strastveni ljubitelj sporta, redovno je pratio brojne vaterpolo i fudbalske utakmice u Kotoru, a s navijačima je često odlazio i na gostovanja. Tradicionalne gradske fešte takođe se nisu mogle zamisliti bez Tonćija koji je, veseljem i originalnošću, na pravi način isticao autohtoni kotorski duh.

Da nijesu zaboravili svog El komandata, Kotorani su pokazali i danas.

Takmičenje na otvorenom gradskom bazenu za mlađe kategorije počelo u 15 časova a za starije u 17 sati.

Takmičenje se odvijalo u sljedećim kategorijama: gavice, mačkulje, labre, cipoli muški i ženski, brancini muški i ženski, lignje, škombri, palamide, sipe, hobotnice, murine delfini, tune i kitovi.

U bazenu su se nadmetali Kotorani svih uzrasta, počev od najmlađe učesnice, 7-ogodišnje Nađe Franović, pa do najstarije 70- godišnje, poznate kotorske feštađunke Tanje Dončić i najstarijeg učesnika , kolovođe Bokeljske mornarice 78-ogodišnjeg Tripa Miloševića.

Nadmetalo se 130 štafeta, po četvori učesnika u štafeti,a sve ukupno oko 500 takmičara.

Nakon tamičarskog dijela, uslijedila je interesantna igra pod nazivom "čapavanje pršute", u kojoj dobrovoljci hodaju po tankoj drvenoj dasci na čijem kraju visi pršuta, koju oni hvataju.

Organizatorka Dika Saveljić, podsjetila je da se takmičenje organizuje drugu godinu.

"Ove godine smo odlučili da novac ide za pravljenje grobnice Pracija, zato što je prošle godine, iako teško bolestan, bio prisutan na takmičenju i pomagao da se sve realizuje. Tako da ove godine mi plivamo u čast Pracija", kazala je Saveljić.

Ona je istakla da se akciji odazvao cijeli grad, te da su imali preko 50 sponzora,a podijeljeno je i 50 nagrada za publiku.

Cijena ulaza bila je dva eura.

U programu su učestvovali Who See i Jelena Kaženegra.

Galerija

Bonus video: