Svi propisi onlajn, ali je domen istekao

Elektronsko izdanje Službenog lista koje je trebalo da bude izrađeno u julu 2009. godine
79 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 22.09.2012. 09:40h

Crnogorski građani preko portala Službenog lista mogu besplatno da koriste elektronsku bazu crnogorskih pravnih propisa kao i druge podatke o pravnom sistemu Crne Gore i vezu sa pravnim aktima Evropske unije.

To je saopšteno na jučerašnjem predstavljanju PRIS-a u organizaciji Ministarstva za informaciono društvo i tehnologije (MIDT) i Javne ustanove Službeni list.

Bez obzira na tu najavu, sajt je sinoć bio blokiran, tako da su građani bili onemogućeni u pretrazi, a ista situacija je i danas.

Pri pokušaju da se učita oficijelni sajt Službenog lista (www.sllistcg.me), umjesto najavljene olakšane pretrage propisa, građani dobijaju samo obavještenje da je “domen istekao”, tako da su za novu uslugu ostali uskraćeni svi koji su željeli da isprobaju novi servis.

Elektronsko izdanje Službenog lista koje je trebalo da bude izrađeno u julu 2009. godine, sada, kako je saopšteno, sadrži registre zaključenih međunarodnih ugovora koje je prihvatila Crna Gora, registar izjava o usklađenosti crnogorskih propisa sa pravom EU, sa tabelama usklađenosti, registar prevoda domaćih propisa na engleski i druge strane jezike koji se koriste u EU, kao i prevode njenih pravnih akata.

Prema riječima, direktora JU Službeni list Momčila Vujoševića projekat PRIS-a,koji je izradila privatna firma “Sigma” koštao je 198 hiljada eura od čega je Vlada platila 56 hiljada, a Službeni list 119 hiljada.

“Po završetku garantnog roka, koji ističe u februaru, imamo još dug od 19 hiljada eura”.

Urednik Službenog lista Mihailo Zečević kazao je da je od uspostavljanja PRIS-a, 1. februara, portal Službenog lista posjetilo 35,69 hiljada građana i da je ostvareno 83,79 hiljada posjeta.

Predsjednik Upravnog odbora Službenog lista, Slavica Bajić navela je da sistem preko linkova omogućava pristup propisima Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Prema njenim riječima, besplatnim korišćenjem elektronske forme podataka obezbijeđen je transparentan pristup podacima koji se odnose na pravni sistem i doprinijeće efikasnijem radu državne uprave, sudova i drugih državnih organa.

Pomoćnik ministra za informaciono društvo i telekomunikacije Adis Balota rekao je da se MIDT trudi da unaprjeđenjem elektronskih servisa građanima na što jednostavniji način omogući ostvarenja prava i izvršavanje obaveza.

On, međutim, ne zna da li druga ministarstva i Vlada koriste besplatne propise ili dalje plaćaju zbirke pravnih propisa koje priređuju privatne firme.

Vujošević je pojasnio da pojedini pravnici preferijaju zbirke privatnih firmi jer su to prečišćeni tekstovi, ali da s obzirom da je ova ponuda besplatna očekuje da ih posjećuju zaposleni u državnim organima.

Godišnja pretplata prošle godine je iznosila 210 eura, na opštinske propise 170 i međunarodne ugovore 100 eura - ukupno 480 eura.

Zakon o izdavanju službenih propisa i dragih akata stupio je na snagu 31. januara 2008. godine, a jedina odredba koja nije bila primijenjena je besplatno izdavanje elektronske forme Službenog lista.

Bonus video: