Svjetski dan zdravlja posvećen medicinskim sestrama

Iz IJZ-a su, povodom 7. aprila - Svjetskog dana zdravlja, koji je ove godine posvećen medicinskim sestrama, kazali da iskustva svih zemalja pokazuju da one omogućavaju da zdravstveni sistemi ostvare punu ulogu u procesu očuvanja zdravlja, sprečavanja, suzbijanja, ranog otkrivanja i liječenja bolesti, kao i rehabilitacije oboljelih
993 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Trenutna epidemiološka situacija izazvana koronavirusom potvrđuje da medicinske sestre pružanjem usluga visokog kvaliteta ostvaruju uloge koje su veoma značajne u prevenciji infekcija i kompetetnom liječenju inficiranih, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Iz IJZ-a su, povodom 7. aprila - Svjetskog dana zdravlja, koji je ove godine posvećen medicinskim sestrama, kazali da iskustva svih zemalja pokazuju da one omogućavaju da zdravstveni sistemi ostvare punu ulogu u procesu očuvanja zdravlja, sprečavanja, suzbijanja, ranog otkrivanja i liječenja bolesti, kao i rehabilitacije oboljelih.

„Sadašnja epidemiološka situacija izazvana virusom COVID -19 potvrđuje da medicinske sestre pružanjem usluga visokog kvaliteta i primjenom mjera tretmana i njege ostvaruju uloge od nesagledivog značaja u prevenciji infekcija i kompetetnom liječenju inficiranih“, navodi se u saopštenju.

Kako su rekli iz IJZ-a, u Crnoj Gori radi 3.051 medicinskih sestara, od čega su više od 84 odsto žene i 251 babica.

Prema podacima IJZ za prošlu godinu, najviše medicinskih sestara i babica starosti je do 34 godine, 34 odsto, a 23 odsto od ukupnog broja je starije od 55 godina.

„Plan osnivanja Komore medicinskih sestara, koja treba da obezbijedi poboljšanje uslova za obavljanje profesije, zaštitu profesionalnih interesa, unapređenje zdravstvene etike, a samim tim i unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite, je formalizovan u Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti“, navodi se u saopštenju.

Kako su rekli iz IJZ-a, zahvaljujući medicinskim sestrama nacionalni zdravstveni sistemi ostvaruju principe jednakosti, univerzalne dostupnosti i pristupačnosti, sveobuhvatnosti, kvaliteta usluga za sve svoje korisnike.

Kako su dodali, medicinske sestre stvaraju uslove da zemlje ostvare treći milenijumski cilj održivog razvoja o zdravlju i blagostanju.

Njihova pozicija, kako su rekli iz IJZ-a, prepoznaje se i u oblasti promocije zdravlja, prevencije oboljenja, mjera tretmana i njege na svim nivoima i organizacionim cjelinama zdravstvene zaštite.

„Stoga su preporuke da sve zemlje jačaju svoje kapacitete vezane za medicinske sestre, a u vezi s tim Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da će u svijetu do 2030. godine biti neophodno još devet miliona novih medicinskih sestara i babica“, dodaje se u saopštenju.

Zemljama se preporučuje da se pored povećanja broja sestara i babica u zdravstvenim sistemima obezbijedi i njihova kontinuirana edukacija i unaprijeđenje njihovih vještina.

Iz IJZ kazali su da je ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana zdravlja dobra prilika da se izkaže zahvalnost, solidarnost i divljenje prema medicinskim sestrama, ali i prema svim zaposlenim u zdravstvu Crne Gore i širom svijeta, koji su se suočili sa problemom pandemije Covid-19.

„Svi zajedno ulažu ogromne napore, sva svoja znanja i vještine, rizikujući, pri tome svoje i zdravlje članova svojih porodica, u sprovođenju mjera prevencije, njege, liječenja i rehabilitacije oboljelih“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: