Svjetski fond za životnu sredinu lobiraće da italijanska ljevica „pritisne” A2A

Lombardi je ocijenio da je plan hidroelektrana na Morači jedan od najkontroverznijih na svijetu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.06.2011. 09:21h

Svjetski fond za životnu sredinu (WWF) tražiće od vlasti Milana da “pritisne” kompaniju A2A da razmotri svoje odluke u vezi sa gradnjom hidroelektrana na Morači, kazao je juče direktor Programa za Mediteran WWF Paolo Lombardi.

On je ocijenio da je plan hidro-elektrana na Morači jedan od najkontroverznijih na svijetu, zbog, kako je kazao, ogromnog uticaja na ekosisteme.

Lombardi je rekao da su opštine Milano i Breša glavni akcionari kompanije A2A, pojasnivši da izmjena vladajuće strukture nakon nedavnog poraza na izborima Silvija Berluskonija, može imati određene posljedice na njenu politiku i planove.

“WWF će svakako uticati na vladajuću partiju u Milanu da 'pritisne' A2A da razmotri svoje odluke u vezi s gradnjom”, kazao je Lombardi na konferenciji za novinare.

On je rekao da je WWF, zajedno sa NVO Grin houm, MANS i Forum 2010, pred Evropskim parlamentom saopštila da je protiv gradnje elektrana, istakavši da se protiv tog projekta bore zbog “veoma velikog” uticaja na “kritične ekosisteme”, kao što su kanjon i Skadarsko jezero, ali i na ribarstvo i turizam.

Lombardi je kazao da se hidroenergija smatra obnovljivim izvorom energije, jer nema zagađena životne sredine, ali da može da bude “izvor energije sa najvećim uticajem na ekosisteme”.

“WWF će svakako uticati na vladajuću partiju u Milanu da 'pritisne' A2A da razmotri svoje odluke u vezi s gradnjom”, kazao je Lombardi na konferenciji za novinare

On je ocijenio da nedostatak dobre strateške procjene uticaja na prirodu i analize dobiti i troškova, nije prihvatljiv za projekte poput gradnja elektrana na Morači.

“Zabrinuti smo što taj proces prati i nedostatak transparentosti, učešća javnosti u njegovoj izradi, kao i usklađenosti sa propisima Evropske unije”, kazao je Lombardi.

Elektrane na Morači tehnički prevaziđena rješenja

Programska direktorica Grin houma Jelena Marojević ocijenila je da su elektrane na Morači tehnički i idejno prevaziđena rješenja, koja nijesu u interesu očuvanja životne sredine i potreba građana, istakavši da ih, kao takve, ne treba graditi.

Ona je upozorila da građani nijesu dobili odgovore na mnoga značajna pitanja, iako rasprava o potrebi gradnja elektrana traje više od godinu.

“Ali zato vjerujemo da su oni sa druge strane dobili odgovore koji su bili od njihovog interesa, što svakako predstavlja izlaženje u susret privatnim i interesima pojedinaca”, smatra Marojević.

Ona je kazala da nema odgovora kolika bi bila razmjera uticaja elektrana na životnu sredinu u slivu Morače i Skadarskog jezera, iako je razmatrana Strateška procjena uticaja.

“Budući da još i ne znamo šta će biti idejno rješenje i na koji način će se koristiti hidropotencijal Morače jer je, suprotno praksi, to ostavljeno koncesionaru, što dovoljno govori o ozbiljnosti čitavog procesa”, ocijenila je Marojević.

Ona tvrdi da su tokom jednogodišnjeg procesa prekršeni brojni nacionalni zakoni i procedure.

Bonus video: