"Svođenje računa": Misisipi kao srce rasne tame

Roman počinje bukvalnim praskom - i onda putuje unazad kroz strahote rata da istraži šta čini heroja, šta čini negativca, i koliko je tanka linija između njih
1520 pregleda 0 komentar(a)
"Svođenje računa"
"Svođenje računa"

"Svođenje računa" autora brojnih bestselera Džona Grišama je njegov najmoćniji i najneizvjesniji triler do sada. Vašington post ga je najavio naslovom: "Novi roman Džona Grišama ulazi u rasističku prošlost Misisipija".

Pit Bening je bio omiljeni sin Misisipija - odlikovani heroj Drugog svetskog rata, glava istaknute porodice, farmer, otac, komšija i vjerni član metodističke crkve. Onda je jednog hladnog oktobarskog jutra rano ustao, odvezao se u grad i počinio šokantan zločin. Pitova jedina izjava - šerifu, njegovim advokatima, sudiji, poroti i njegovoj porodici - glasila je: "Nemam šta da kažem." Nije se bojao smrti i bio je voljan da zadrži za sebe svoj motiv. Do groba.

U velikom romanu za razliku od svega što je ranije napisao, Džon Grišam nas vodi na nevjerovatno putovanje, od američkog Juga, preko džungle na Filipinama tokom Drugog svjetskog rata, do ludnice ispunjene tajnama u sudnici gdje Pitov branilac očajnički pokušava da ga spasi.

„Džon Grišam je majstor pravne fikcije, a njegov poslednji roman počinje bukvalnim praskom - i onda putuje unazad kroz strahote rata da istraži šta čini heroja, šta čini negativca, i koliko je tanka linija između njih", napisala je Džodi Pikolt, takođe autorka bestselera.

"Grišam nastavlja bogatu književnu tradiciju južnih autora koji se suočavaju s kulturom bijele nadmoći i njenim potomstvom: korupcijom i nasiljem. Misisipi često funkcioniše kao srce rasne tame. Smatra se 'najjužnijim mjestom na zemlji', ne zbog svojih manira, mjesečine ili magnolija, već zbog malignog srca", piše Vašington post u prikazu knjige.

Knjigu "Svođenje računa" možete nabaviti uz Vijesti od 23. jula, po cijeni od 4.99 eura.

Bonus video: