SZO će nastaviti da podržava Crnu Goru u reformi zdravstva

Delegacija Crne Gore učestvuje na šestom Sastanku malih zemalja na visokom nivou "Jednakost i održivi razvoj", u San Marinu
309 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo zdravlja
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo zdravlja

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) nastaviće da podržava Crnu Goru u započetim reformskim procesima iz oblasti zdravstvene zaštite, saopšteno je nakon sastanka ministra zdravlja Kenana Hrapovića i generalnog direktora SZO Tedrosa Adhana Ghebreyesusa.

Delegacija Crne Gore, predvođena Hrapovićem, učestvuje na šestom Sastanku malih zemalja na visokom nivou "Jednakost i održivi razvoj", u San Marinu.

Adhan je, kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, pozdravio reformske napore Crne Gore na jačanju primarne zdravstvene zaštite za efikasnu kontrolu epidemije hroničnih nezaraznih bolesti.

„Pozdravio je i unaprjeđivanje nivoa finansijske zaštite građana prilikom korišćenja zdravstvenih usluga, budući da su ovi prioriteti u srcu mandata SZO“, navodi se u saopštenju.

Hrapović je, dodaje se, podržao ambiciozni plan za reformu SZO, kao odgovor na promijenjeni globalni kontekst i kompleksne javno zdravstvene izazove i zahvalio na kontinuiranoj podršci Crnoj Gori.

Hrapović i Afhan saglasni su da je za mjerljive promjene na nacionalnom nivou potrebno ulaganje u inovacije i digitalno zdravlje.

Digitalna dostignuća, kako su istakli, mijenjaju način pružanja zdravstvene zaštite u komponentama kao što su promocija, prevencija i liječenje, u čemu će SZO nastaviti da podržava Crnoj Gori.

Generalni direktor SZO prihvatio je poziv Hrapovića da učestvuje na narednom sastanku malih zemalja u julu naredne godine, čiji će domaćin biti Crna Gora.

Hrapović je učestvovao na sesiji posvećenoj jednakosti i ekološkoj održivosti i podsjetio na značaj vodnih resursa, posebno u okolnostima klimatskih promjena.

Iz Ministarstva su podsjetili da je Vlada Crne Gore usvojila predlog zakona o ratifikaciji Protokola o vodama i zdravlju.

Značaj tog protokola, kako su kazali, leži u činjenici da za Crnu Goru on predstavlja okvir za prevazilaženje nejednakosti u dostupnosti bezbjednoj vodi u svim okruženjima.

Inicijativa za saradnju između malih zemalja pokrenuta je zvanično 2013. godine sa ciljem implementacije SZO Evropske politike za zdravlje i blagostanje: Zdravlje do 2020.

U toj inicijativi, pored Crne Gore, učestvuju Andora, Kipar, Island, Luksemburg, Malta, Monako i San Marino.

Bonus video: