Tadić Mijović: Crnoj Gori će trebati još mnogo vremena da žene budu ravnopravne

"Žene u Crnoj Gori su diskriminisane prilikom zapošljavanja", kazala je programska menadžerka za ljudska prava i demokratiju Delegacije EU u Crnoj Gori Mladenka Tešić
595 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Borko Ždero
Sa konferencije, Foto: Borko Ždero
Ažurirano: 17.10.2019. 11:27h

Crnoj Gori će trebati još mnogo vremena da žene budu ravnopravne, poručila je direktorica Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore Milka Tadić Mijović.

Ona je to kazala na konferenciji Žene u Crnoj Gori i trzište rada - pristup, uslovi i zaštita. Konferencija se organizuje u sklopu projekta "Istraživanje i medijska kampanja: Ženska prava/radna prava", a ima za cilj promociju rodne ravnopravnosti, jačanje pozicije žene.

Programska menadžerka za ljudska prava i demokratiju Delegacije EU u Crnoj Gori Mladenka Tešić je istakla da je diskriminacija žena na tržištu rada itekako prisustna, da je to pogotovo slučaj u patrijarhalnim društvima.

Tešić je istakla da je rodno zasnovana diskriminacija u zemljama Zapadnog Balkana prisutna, ali da institucije, koje treba time da se bave, nemaju mnogo podataka o tome.

"Žene u Crnoj Gori su diskriminisane prilikom zapošljavanja".

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković je istakao i da se na osnovu zvaničnih podataka Monstata o nezaposlenosti, može zaključiti da žene teže ostvaruju pravo na rad u Crnoj Gori.

Kekovic je istakao da će i dalje da bude veliki problem što nisu definisana prava zaposlenih žena po osnovu ugovora na određeno. Pojasnio je da su pokušali da u novi Zakon o radu uvrste odredbu da poslodavac ne moze da raskine ugovor u toku trudnoće, sto se desava.

"To će i dalje da bude veliki problem".

Bonus video: