Tadić Mijović u Njujorku: Iza gotovo svakog velikog posla u Crnoj Gori stoji korupcija na visokom nivou

Problem Crne Gore su zarobljene institucije i nedostatak volje da se spriječe poslovi koji nijesu u interesu javnosti", rekla je jedna od autorki filma "“Put svile ili svilen gajtan”
5047 pregleda 4 komentar(a)
U Njujorku je prikazan dokumentarni film “Put svile ili svilen gajtan”, Foto: Privatna arhiva
U Njujorku je prikazan dokumentarni film “Put svile ili svilen gajtan”, Foto: Privatna arhiva

Crna Gora može upasti u zamku i postati zavisna od Kine, ako ne bude uspjela da vraća kredit kojim finansira izgradnju jedne dionice auto-puta. Zašto se onda crnogorska vlada upustila u ovaj kontroverzni aranžman, to je bilo ključno pitanje tokom diskusije koja je sinoć uslijedila na Kolumbija univerzitetu, u Njujorku, gdje je prikazan dokumentarni film “Put svile ili svilen gajtan”.

Jedna od autorki filma, Milka Tadić Mijović, rekla je nakon projekcije da iza gotovo svakog velikog posla u Crnoj Gori stoji korupcija na visokom nivou.

"Izgradnja auto-puta, ogromno zaduzivanje zemlje i enormni rast spoljnog duga platiće građani Crne Gore, ali će zato lokalne kompanije bliske vrhu vlasti profitirati u poslovima i aranžmanima koji već prelaze stotine miliona eura. Problem Crne Gore su zarobljene institucije i nedostatak volje da se spriječe poslovi koji nijesu u interesu javnosti", rekla je Tadić Mijović.

"Monopolski krugovi kontrolišu ekonomiju, elita je povezana sa organizovanim kriminalom, a pravosuđe ne funkcioniše. Najbolji primjer zarobljenosti pravosuđa je slučaj 'Koverat'," rekla je ona.

Iako je insajder Duško Knežević optužio za korupciju i sumnjive poslove najviše zvaničnike, uključujući predsjednika države lično i vrhovnog državnog tužioca, pravosuđe je ignorisalo te optužbe, koncentrišući se na izvršioce na nižem nivou i Kneževica lično.

Diskusija na Kolumbiji okupila je više predstavnika iz SAD, Evrope i regiona. Prikazivanje filma TV Vijesti i CIN-CG uvod je u dvodnevnu konferenciju na Kolumbiji o korupciji i organizovanom kriminalu na Balkanu. Cilj konferencije je da se skrene pažnja stručne javnosi i akademika u SAD i Evropi na Balkan i najveće probleme koje region ima.

Diskusiju je vodila Tanja Domi, stručnjakinja za Balkan i profesorica na Kolumbiji.

Bonus video: