Tajni sastanak Amfilohija i Irineja sa papom Franjom?

Za taj sastanak patrijarh srpski Irinej je zamolio papu Franja u pismu koje mu je uputio u julu 2015. godine
181 pregleda 74 komentar(a)
papa Franjo, Foto: Reuters
papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.01.2016. 19:31h

Poglavar Rimokatoličke crkve Franjo primio je u subotu izaslanike Srpske pravoslavne crkve - mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, episka bačkog Irineja i ambasadora pri UNESCO Darka Tanaskovića, bivšeg ambassadora pri Svetoj Stolici, objavio je Jutarnji list.

Za taj sastanak patrijarh srpski Irinej je zamolio papu Franja u pismu koje mu je uputio u julu 2015. godine. Patrijarh Irinej је zamolio papu Franja da oni budu trajni izaslanici Srpske pravoslavne crkve za neposredan dijalog sa Svetom Stolicom.

"Razgovor je prošao u potpunoj komunikacijskoj izolaciji, jer je tretiran kao privatna audijencija "Izaslanstva srpsko-pravoslavne Patrijaršije", prenio je Jutarnji.

Pretpostavlja se da su glavne teme, uostalom međusobno povezane, bile eventualna kanonizacija Alojzija Stepinca i eventualno papino putovanje u Srbiju, uz Rusiju jedinu evropsku državu koju još nije posjetio nijedan papa.

Irinej je nedavno izjavio da ne bi imao ništa protiv posjeta pape Franja Beogradu.

Jutarnji list je podsjetio da je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić dva puta pozvao papu Franja da posjeti Srbiju, a poznato je da pape ne odlaze u zemlju gdje se većinska vjerska organizacija protivi njihovom dolasku.

Bonus video: