Takmičenje golubova pismonoša novina u CG: Strast na kojoj se može i zaraditi

Najskuplji golubovi i do 10.000, u svijetu do 315.000
678 pregleda 0 komentar(a)
Ivan Pavićević, Foto: Privatna arhiva
Ivan Pavićević, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 14.05.2017. 18:14h

Bjelopoljac Ivan Pavićević je sa manjim prekidima, već četiri decenije uspješan uzgajivač golubova. Do prije par godina uzgajao je srpske visokoletače, koji su i najbrojniji, a od prije par godine opredijelio se za pismonoše, mnogo zahtjevnijoj i ozbiljnijoj vrsti golubarstva.

Ljubav prema golubovima usađena mu je od šeste godine, kada mu je djed Dragoje kupio prvi par. Do prošle godine uspješno je uzgajao srpske visokoletače i sa tom vrstom takmičio se više od dvije decenije, osvajajući razne nagrade. Zaljubljenik u prirodu, takođe je strastveni lovac i uzgajivač malina.

Za Ivana je prelazak na gajenje pismonoša bilo kao da je prešao u viši rang takmičenja.

“Pored toga, želio sam da se oprobam u toj vrsti golubarstva, koja je mnogo zahtjevnija i ozbiljnija. Ivan je kazao da je ovo predivan sport naročito za mlade, koji na taj način umjesto po kafićima veći dio vremena provode kod svoje kuće, a bave se nečim što je lijepo i korisno”, objašnjava Pavićević.

On navodi da je dio golubova dobio od prijatelja, a veći dio kupio.

"Pismonoše su specifične zbog svoje moći orijentacije, koja je nepogrešiva. Mogu da se orijentišu sa svih strana, za razliku od većine ptica koje se orijentišu samo u pravcima sjever-jug i obrnuto. Do sada još nije otkriveno kako se orijentišu, i to je vječita enigma”, priča Ivan kojem je već odavno ovaj hobi postao velika strast bez koje ne može.

Gajenje golubova pismonoša u tom gradu je počelo tek prije desetak godina, za razliku od susjednih Berana koje imaju troduplo dužu tradiciju. Ivan je nedavno inicirao formiranje Udruženja golubara pismonoša Bijelo Polje, a ovih dana će uslijediti i takmičenja. To je sport u povoju i u Crnoj Gori tek prošle godine je registrovan savez koji je ove godine je primljen u FCI ( Međunarodna organizacija golubara) koja broji više od dva miliona članova u svijetu.

Golubovi se temeljno pripremaju za takmičenja poslije zime, obično u martu i aprilu.

“U ovom periodu počinju takmičenja sa golubovima seniorima, koji su izvedeni prošle godine. Upravo ovih dana spremamo golubove za takmičenje koje počinje naredne sedmice iz Srbiji. Leti se šest staza, a do Srbije se prebacuju sa pratiocem i potrebnom dokumentacijom. Kada se proglasi početak trke, svaki golub leti prema svojoj kući. Na takmičenju iz Srbije će učestvovati golubari iz Bijelog Polja i dio golubara iz Berana", kaže Pavićević.

U plasman ulazi samo 20 odsto golubova, koji se boduju.

"Dio golubova na letu prema kući mogu da izgube orijentaciju ako je loše vrijeme, dio može da strada od grabljivica, sokolova i jastrebova. Golubovi se obično jako bore da dođu kući, posebno kada ih uparite sa ženkom, tada ginu da stignu do njih kući", priča Pavićević. On navodi da je gajenje ove vrste ptica veoma zahtjevan i skup sport.

“Ali kada postignete rezultate određeni golubovi mogu da se unovče i da bude isplativo. Ipak najveći dio kod nas se golubarstvom bave iz ljubavi. Kod nas se cijene najskupljih golubova kreću do 10.000 eura, dok je u svijetu najskuplji golub prodat po cijeni od 315.000 eura. Na ovim prostorima se obično kaže 'nemoj da se družiš sa golubarima, zaraziće te, pa ćeš morati da kupiš golubove', dok se u Belgiji, gdje je to nacionalni sport odmah iza biciklizma, kaže: 'Nemaš posao, kupi golubove', jer je to u Belgiji isplativ posao koji može biti unosan biznis", navodi Pavićević.

Da bi neko počeo da se bavi ovim sportom neophodno je da uloži par hiljada eura za golubove, koliko mu je potrebno i za izgradnju kaveza.

“U Bijelom Polju među najuspješnijim golubarima su Ramiz Čoković, Ferko Međedović, Safet Mušović, Dejan Šećković, Sait Avdić, Suad Pilica, Danilo Femić”, kaže Pavićević.

Sošić: Pripreme traju dva mjeseca za trku na 100 kilometara

Sekretar Udruženja Aleksandar Sošić objašnjava da priprema za takmičenje traje oko dva mjeseca.

“Prvo se vježba slobodana let oko golubarnika, nakon čega se prelazi na trening letove od pet do 60 kilometara. Prva trka počinje na oko 100 kilometara. Naši golubovi lete iz Srbije, kao i golubovi iz Hrvatske, Bosne, Mađarske, dok golubovi sa našeg primorja uglavnom lete iz Hrvatske i Bosne, što, u stvari, zavisi od geografskog položaja odgajivača”, kazao je Sošić.

Udruženje je od zaljubljenika u golubove iz Holandije Frederiha Baha dobilo donaciju u opremi vrijednu oko 3.000 eura. Iz Udruženja kažu da je do sada bilo kakva podrška bjelopoljske Opštine i bilo koga u Crnoj Gori izostala.

Bonus video: