Taksisti pisali premijeru: Traže i odlaganje reprograma duga

Odlaganje traže zbog neispunjavanja preuzetih obaveza nadležnih za regulaciju postojećeg stanja u prevozu putnika
58 pregleda 3 komentar(a)
taksisti Podgorica, Foto: Luka Zeković
taksisti Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.05.2017. 19:41h

Strukovni sindikat taksista, koji djeluje pri Uniji slobodnih sindikata Crne Gore, u ponovnom pismu premijeru Dušku Markoviću zatražio je zaustavljanje donošenja novih opštinskih odluka o auto-taksi prevozu dok novi Zakon o prevozu u drumskom saobraćaju, koji je u proceduri, ne bude usvojen u Skupštini Crne Gore.

Taksisti traže i odlaganje početka primjene rješenja o reprogramu poreskog duga zbog neispunjavanja preuzetih obaveza nadležnih za regulaciju postojećeg stanja u prevozu putnika u drumskom saobraćaju i ukidanje nezakonito izdatih licenci na nivou svih lokalnih samouprava.

Iz Sindikata su zatražili i striktno poštovanje i sprovođenje važećeg Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju, kao i hitno angažovanje nadležnih inspekcija i Komunalne policije, koje će raditi na suzbijanju nelegalnih auto-taksi prevoznika.

U pismu Markoviću, koje je potpisao predsjednik Strukovnog sindikata taksista, Borislav Pavlović, taksisti traže i da nadležni formiraju komisiju, koja će procjenjivati koje su opštinske odluke o auto-taksi prevozu u prethodnom periodu donijete protivzakonito i za čije interese.

Zatražili su i hitno ispitivanje situacije koja je dovela do toga da su privredna društva koja obavljaju auto-taksi prevoz mogla da više godina ne poštuju zakon (neposjedovanje registars kasa, zapošljavanje radnika suprotno važećim zakonskim rješenjima...), kao i razloga zbog kojih Poreska uprava prema tim društvima nije primjenjivala Zakon.

Strukovni sindikat taksista zatražio je i sastanak sa Markovićem i da se njihovim predstavnicima omogući da učestvuju u radnim grupama, koje donose nove odluke i propise za njihovu djelatnost.

U pismu se navodi da taksi prevoznici-samostalni preduzetnici, koji su ušli u reprogram poreskog duga, opet neće biti u prilici da ispune svoje obaveze, jer im nelojalna konkurencija i nelegalni prevoznici onemogućavaju sticanje adekvatnih prihoda. Prevoznici- samostalni preduzetnici su, kako navode u pismu, “posljednjih 12 godina puki statisti, a favorizuju se razna privredna društva koja posluju van zakona, jer od registracije prvog takvog društva do danas, većina je oslobođena poreskih i drugih obaveza prema državi, dok nadležni žmure i ćute na takvo stanje”. Takva situacija je, kako navode, i u pogledu potpuno nezakonitog i nelegalnog poslovanja „divljih taksista".

Bonus video: