Taksisti traže zabranu aplikacije

“Najviše očekujemo od Poreske uprave, odnosno da će kontrolama na terenu suzbiti ovakav vid poslovanja, odnsono nelegalan upliv na tržište. Takođe, očekujemo da će se red uvesti uvođenjem fiskalizacije kod taksista na nivou Crne Gore”, saopštili su iz Unije
329 pregleda 7 komentar(a)
Taksi, Podgorica, Foto: Luka Zeković
Taksi, Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.11.2017. 21:20h

Predstavnici taksista juče su pozvali nadležne da zabrane rad svih internet aplikacija, koje kako tvrde omogućavaju neregistrovanim davaocima usluga prevoz putnika u drumskom saobraćaju.

Oni su reagovali povodom početka rada Car:Go aplikacije za mobilne telefone u Crnoj Gori, koja je srpski prototip poznatog Ubera i preko koje se, od prije dva dana, mogu naručivati i plaćati vožnje u glavnom gradu.

Predsjednik Strukovnog sindikata taksista Crne Gore Borislav Pavlović pozvao je nadležne da hitno krenu u ozbiljnu borbu protiv sive zone u oblasti prevoza putnika i konačno stanu na kraj nezakonitim radnjama u ovoj oblasti, što podrazumijeva i zabrane rada svih internet aplikacija.

Iz Unije taksi prevoznika Crne Gore su najavili da će njihovi predstavnici razgovarati sa čelnim ljudima u svim Opštinama, kako bi objasnili da je to nelegalan posao i tražili da ih zaštiti od nelojalne konkurencije.

“Najviše očekujemo od Poreske uprave, odnosno da će kontrolama na terenu suzbiti ovakav vid poslovanja, odnsono nelegalan upliv na tržište. Takođe, očekujemo da će se red uvesti uvođenjem fiskalizacije kod taksista na nivou Crne Gore”, saopštili su iz Unije.

Pavlović je kazao da nakon višegodišnjeg nerada nadležnih i neprimjenjivanje Zakonom predviđenih propisa iz oblasti prevoza putnika, stvoreni su uslovi za razvoj sive zone pa i takvih aplikacija, legalno registrovani prevoznici dovedeni su na rub egzistencije, a mnogi i pred gašenje, to jest gubitka radnih mjesta.

Iz Car:GO Montenegro “Vijestima” nijesu odgovorili kako komentarišu optužbe da posluju nelegalno. Car:Go je počeo sa radom prije nekoliko godina u Beogradu, a osim Crne Gore, proširili su poslovanje i na Hrvatsku. Zbog Ubera organizovani su protesti taksista širom Evrope, u Londonu, Parizu, Madridu i Barseloni, u Americi, Aziji, a prema pisanju medija u većini zemalja Evropske unije nije prihvaćen.

Bonus video: