Talasi odnijeli prljavštinu: Morska voda opet čista za kupanje

Programom praćenja sanitarnog kvaliteta morske vode u 2011. godini obuhvaćeno je 85 lokacija na javnim kupalištima
0 komentar(a)
turisti, plaža, Foto: Anto Baković
turisti, plaža, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 21.07.2011. 13:43h

Ponovljena analiza sanitarnog kvaliteta morske vode na devet kupališta na Crnogorom primorju, pokazala je da je voda ispravna za kupanje i rekreaciju, te da je na svim lokalitetima zabilježna prva klasa kvaliteta", navodi se u analizi koju je izvršio Hidrometeorološki zavod.

Nakon što je analiza urađena prije pet dana kazala da je kupanje nije preporučljivo na kuplištu "Copakabana" kao i kod hotela "Lido" na Velikoj plaži u Ulcinju, te na centralnom dijelu Male ulcinjske plaže, u Utjehi na plaži "Paradiso", centralnom dijelu Velikog pijeska, u Dobroti na žutoj plaži "Malibu", kupalištu "Premijer" na Svetom Stasiju, kao i u Igalu na kupalištu ispod "Vile Galeb", te na Blatnoj plaži, urađena je ponovljena analiza kvaliteta morske vode.

U analizi koju je uradio Zavod na osnovu sporazuma JP "Morsko dobro" i Agencije za zaštite životne sredine, navodi se da je svuda ponovljeni uzorak morske vode pokazao da je voda prve klase.

"Ukoliko rezultat redovne analize uzorka morske vode sa određenog kupališta pokaže vrijednosti koje prelaze granice dozvoljenog broja bakterija za klasu K2, Shodno Uredbi o klasifikaciji i kategorizaciji površinskih i podzemnih voda (Sl. list RCG 02/07), kao i EU Direktivi o kvalitetu voda za kupanje i rekreaciju (Directive 2006/7/EEC), u roku od tri dana vrši se ponovno uzorkovanje morske vode sa iste lokacije radi utvrđivanja postojanja zagađenja na predmetnoj lokaciji. Ako je rezultat ponovnog uzorkovanja u okviru granica klase K1 i klase K2, smatra se da je voda bakteriološki ispravna za kupanje i da se radilo o trenutnoj promjeni. Ukoliko rezultat ponovljene analize bude ponovo van kategorije, može se zaključiti da postoji potencijalni izvor zagađenja i tada se preuzimaju mjere prijavljivanja vodoprivrednoj i sanitarnoj inspekciji, na kupalištu se podiže crvena zastavica i vrši se uzorkovanje morske vode svo dok tri uzastopna uzorka ne pokažu ispravan kvalitet", navodi se u ponovljenoj analizi.

Programom praćenja sanitarnog kvaliteta morske vode u 2011. godini obuhvaćeno je 85 lokacija na javnim kupalištima, a realizovaće se u periodu od maja do oktobra i to petnaestodnevno, početkom i sredinom mjeseca. Za realizaciju programa angažovan je Hidrometeorološki Zavod Crne Gore koji je na javnom tenderu izabran kao najpovoljniji ponuđač.

Prate se mikrobiloški parametri, odnosno prisutnost bakterije Ešerihije koli, i Intestinalne enterokoke, kao i prateći fizičko-hemijski parametric - temperatura vazduha, temperatura vode, salinitet, pH, boja, zasićenost kiseonikom, amonijak, plivajuće otpadne materije, boja i providnost.

Uzorak morske vode koji se analizira mora biti propisno uzet sa središnjeg dijela kupališnog prostora, na dubini od 1,3 metara ispod površine vode.

Bonus video: