"Tehnička greška" Vlade teška dva miliona eura

Bez odgovora je ostalo pitanje u kakvoj je vezi vanredno stanje i nabavka ljekova široke upotrebe, čija je potrošnja konstantna bez obzira na vremenske uslove
71 pregleda 0 komentar(a)
Ministarstvo zdravlja, Foto: Zoran Đurić
Ministarstvo zdravlja, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 24.02.2012. 05:28h

U namjeri da opravdaju i realizuju hitnu nabavku ljekova bez raspisivanja tendera, Ministarstvo zdravlja i Fond za zdravstveno osiguranje ne poštuju ni naredbu premijera Igora Lukšića donijetu u vanrednom stanju.

Zbog navodne nestašice ljekova, Lukšić je 18. februara donio Naredbu za hitnu nabavku ljekova po specifikaciji Operativnog štaba za vanredne situacije. Zadužio je Ministarstvo zdravlja i Fond za zdravstveno osiguranje da realizuju nabavku.

Na novom spisku, u koji su "Vijesti" imale uvid, drastično su smanjenje količine ljekova

Kako su "Vijesti" prije dva dana objavile, prema listi ljekova koja će se nabaviti u hitnom postupku, za koju je premijer potpisao naredbu, iz budžeta je trebalo da se izdvojiti više od 3,1 milion eura.

Na spisku za nabavku, između ostalog, su ljekovi za razne oblike srčanih oboljenja, vitanimi, antibiotici, dijetetski proizvodi, ali i ljekovi za maligna oboljenja i sedativi.

Takav spisak je "Montefarm" i poslao veledogerijema i farmaceutskim kućama registrovanim u Crnoj Gori, koje bi u nakraćem roku mogle da isporuče ljekove.

Nakon pisanja "Vijesti" poslali veledogerijema novu listu

Listu ljekova koje će biti nabavljena bez tendera sačinila je Komisija za ljekove Fonda za zdravstvo, a medikamenti će biti nabavljeni direktom pogodbom

Iako to nijesu količine koje su predmet vladine Naredbe.

Lista ljekova prije dva dana ponovo je poslata na adrese desetak veledrogerija u Crnoj Gori, a u obrazloženju "Montefarma" zašto, nakon pisanja "Vijesti", traže da kupe manje količine, piše da je prvi spisak poslat "tehničkom greškom".

Na novom spisku, u koji su "Vijesti" takođe imale uvid, drastično su smanjenje količine ljekova za, na primjer, kardio-vaskularne probleme, sedativa, kao i vitamina i dijetetskih proizvoda. Značajno menje količine ljekova bez tendera će se kupiti i za maligna oboljenja, kao i neke rijetke bolesti.

Listu ljekova koje će biti nabavljena bez tendera sačinila je Komisija za ljekove Fonda za zdravstvo, a medikamenti će, kao i u prvom pokušaju, biti nabavljeni direktom pogodbom.

Sve javno i transparentno, a pitanja bez odgovora

"Vijesti" su prije četiri dana od Ministarstva zdravlja i Fonda za zdravstveno osiguranje tražile odgovor zašto ljekovi koji se izdaju na recept nijesu nabavljeni u redovnoj proceduri, a ne koristeći vanredne okolnosti i skraćeni postupak nabavke, ako je nestašica prisutna i prije uvođenja vanrednog stanja.

Bez odgovora je ostalo pitanje u kakvoj je vezi vanredno stanje i nabavka ljekova široke upotrebe, čija je potrošnja konstantna bez obzira na vremenske uslove.

"Jedan od razloga hitnosti je i taj što se tender za nabavku nije mogao raspisati prije nego što se ispoštuje pravna procedura objavljivanja nove pozitivne liste u Službenom listu

Tek kada je obavljen tekst o planu da se potroši tri miliona bez tendera, a i kada je “Montefarm” dostavio “ispravljenu” listu veledrogerijama, oglasili su su Ministarstvo i Fond zajedničkim “demantijem” u kojem tvrde da je ponuda vrijedna nešto više od miliona eura.

Naknadno su objasnili da se hitnost nabavke odnosila na nabavku po skraćenoj proceduri i to u minimalnim količinama i po najboljoj cijeni, čime se skraćuje vrijeme isporuke na maksimum dvije nedjelje.

"Jedan od razloga hitnosti je i taj što se tender za nabavku nije mogao raspisati prije nego što se ispoštuje pravna procedura objavljivanja nove pozitivne liste u Službenom listu. Tu listu čine i 54 lijeka koja do sada nisu bila na Pozitivnoj listi lijekova, a koji su zbog specifičnosti i posebnih potreba pacijenata prepoznati i uvršteni kao prioritet", naknadno je saopštilo Ministarstvo zdravlja.

Ustvrdili su da se "hitna nabavka lijekova ne odnosi se i nikada se nije odnosila na lijekove koji nijesu neophodni, već suprotno".

"Sve je javno i transparentno", saopštili su prije dva dana Ministarstvo zdravlja i Fond, ali ponovo nijesu odgovorili na upit da "Vijestima" dostave na uvid specifikaciju ljekova koja je sastavni dio Naredbe premijera Lukšića.

Pao i broj kutija vijagre

Kako su "Vijesti" objavile prije tri dana, na spisku za hitnu nabavku našlo se i skoro 500 kutija Vijagre, od 100, 50 i 25 mg. I prema novoj specifikaciji koja je dostavljena veledrogerijama, zdravstvene vlasti planiraju da kupe po hitnom spostupku taj lijek, ali za 200 kutija manje.

Riječ je o lijeku koji se ne nalazi na pozitinoj listi, odnosno ne može se dobiti na recept u redovonoj proceduri.

Za Vijagru, u uputstvu prozvođača stoji da se uzima za “zadovoljavajuću seksualnu aktivnost”

"Tačno je da se na listi nalazi i lijek Sildenafil, internacionalni nezaštićeni naziv, koji se nalazi u lijeku Viagra, koji se odobrava preko Komisije za lijekove Fonda", pojasnili su iz Ministarstva zdravlja.

Međutim, i na prethodnoj i na novoj, skraćenoj listi ljekova za hitnu nabavku nalaze se i Sildenafil i vijagra, kao dva posebna lijeka. Seldenefil je lijek sa pozitivne liste koji se izdaje na recept, za kojeg na sajtu Fonda za zdravstveno osiguranja stoji pojašnjenje da se koristi za “liječenje bolenika sa uznapredovalom plućnom hipertenzijom”.

Za Vijagru, u uputstvu prozvođača stoji da se uzima za “zadovoljavajuću seksualnu aktivnost”.

Nove nabavke bez tendera

Lukšić je prije dva dana donio novu naredbu, koja podrazumijeva nabavku regensa i testova za potrebe Instituta za javno zdravlje. I u tom poslu je zadužio Fond za zdravstvenu zaštitu i Ministasrstvo zdravlja da realizuju hitnu nabavku, ponovo bez tendera.

Sa te dvije adrese juče ponovo nije bilo moguće dobiti odgovor kolika je vrijednost nabavke, o kojim količinama je riječ, niti koje firme su u igri za posao, odnosno kojima je poslat spisak potrebnih medikamenata da bi mogle da dostave ponude.

Bonus video: