Televiziju Pljevlja iz pepela dižu sa 170.000

Radio-televizija Pljevlja izgorjela je 22. maja, a tender za nabavku opreme traje do 15. avgusta
56 pregleda 0 komentar(a)
požar TV Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
požar TV Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 26.07.2018. 14:29h

Opština Pljevlja raspisala je tender za nabavku opreme za Radio-televiziju Pljevlja (RTV) koja je u potpunosti izgorjela u požaru 22. maja.

Vrijednost opreme koju planira da nabavi Opština kao osnivač RTV Pljevlja je oko 170.000 hiljada eura.

Predviđena je nabavka novih kamera, mikseta, kompjutera, televizora, studijskih reflektora i druge neophodne opreme, ali i građevinsko-zanatski radovi.

U Opštini su kazali da su se opredijelili za skraćeni rok podnošenja ponuda od 22 dana od dana objavljivanja tenderske dokumentacije, zbog toga što je RTV Pljevlja potpuno uništena u požaru pa je neophodno što prije stvoriti uslove za rad.

Javno otvaranje ponuda predviđeno je za 15. avgust.

Vještaci su utvrdili da je vatromet, ispaljivan povodom Dana nezavisnosti sa krova zgrade, izazvao požar.

Vještak protiv požarne zaštite Radovan Popović u nalazu pojašanjava da je požar nastao kao posljedica sagorijevanja papirne ambalaže iz kojih je ispaljivan vatromet, takozvanih baterija.

Utvrdio je da je požar prvo zahvatio drvene elementte krovne konstrukcije, koje su se nalazile ispod bakartnog lima sa kojim je bila pokrivena zgrada u kojoj je na poslednjem spratu bila smještena RTV Pljevlja.

Vatromet koji je nakon koncerta pjevača Dženana Lončarevića organizovala lokalna uprava ispaljivala je firma “Vatromet Vuković” iz Podgorice.

U Osnovnom tužilaštvu u Pljevljima u toku je postupak koji će najvjerovatnije rezultirati podnošenjem tužbe protiv odgovornog radnika koji je te večeri ispaljivao vatromet.

Strahinja Vuković vlasnik firme “Vijestima” je kazao da su potpunosti ispoštovali zakonsku proceduru prilikom ispaljivanja pirotehničkih sredstava.

Vuković tvrdi da je za ispaljivanje vatrometa imao potrebne dozvole i saglasnost RTV Pljevllja da se sa krov zgrade može koristiti za te namjene.

Zakonom o eksplozivnim materijama propisano je da se profesionalni vatromet izvodi odobrenim pirotehničkim sredstvima na površinama koje su za tu namjenu posebno pripremljene i na propisanoj udaljenosti od objekata, komunikacija i drugih prostora.

Nakon požara, manji dio opreme koji nije izgorio premješten je u Akademski centar.

Još nije poznato kada će RTV Pljevlja ponovo početi sa radom, a zaposleni u tom mediju trenutno putem Jutjub kanala emmitiju inforativnu emisiju Pljevaljska hronika.

Nedavno je na donatorskoj večeri koja je organizovana u pljevaljskoj Milet bašti prikupljeno oko 130.000 eura za RTV Pljevlja.

Bonus video: