Terapiju buprenorfinom koristi 247 heroinskih zavisnika

Buprenorfin je u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) odobrila agencija za hranu i ljekove 2002. godine, dok se u posljednih šest godina može naći i na crnogorskom tržištu
1055 pregleda 0 komentar(a)
Irena Ljutica, Foto: Boris Pejović
Irena Ljutica, Foto: Boris Pejović

Supstitucionu terapiju buprenorfinom u Crnoj Gori koristi 247 heroinskih zavisnika, kazala je psihijatar Klinike za psihijatriju u Kliničkom centru, Irena Ljutica.

Prema njenim riječima, u Crnoj Gori mnogo je veći broj pacijenata koji se nalaze na supstitucionoj terapiji buprenorfinom, u odnosu na metadon.

"U Podgorici je u supstitucioni program buprenorfinom do sada uključeno 247 pacijenata“, rekla je Ljutica agenciji MINA.

Buprenorfin je, kako je precizirala Ljutica, u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) odobrila agencija za hranu i ljekove 2002. godine, dok se u posljednih šest godina može naći i na crnogorskom tržištu.

Ljutica je kazala da je na početku prošle godine bilo 148 pacijenata koji su koristili, a na kraju 203.

"Prilikom uključivanja pacijenta u program, psihijatar objašnjavaju dejstvo lijeka, pravila i eventualne rizike prilkom kombinovanja sa drugim ljekovima, alkoholom ili opijatima“, rekla je Ljutica.

Ona je navela da se na početku liječenja rade osnovne biohemijske analize, kao i testiranje na hepatitis C infekciju i HIV.

U toku rada, kako je Ljutica dodala, otkriven je značajan broj zaraženih hepatitisom C, a oni su poslati na pregled infektologu.

Prema njenim riječima, od ukupnog broja pacijenata, 51 odsto je bilo pozitivno na Hepatitis C, 25 je bilo negativno, a 24 odsto je odbilo testiranje.

Ljutica je pojasnila da se terapija buprenorfinom aplicira svakodnevno, tako što pacijent dolazi sam po terapiju.

"U Podgorici postoje dva punkta za apliciranje supstitucione terapije buprenorfinom. Prva je ambulanta KC u kojoj terapiju dobija 65 pacijenata, dok ostali dobijaju terapiju u metadonskom Centru u sklopu Doma zdravlja na Koniku“, rekla je Ljutica.

Pacijenti se, kako je istakla Ljutica, javljaju psihijatru jedan put mjesečno na kontrolu, kada neposredno prije pregleda rade test iz urina na psiho-aktivne supstance.

Prema njenim riječima, buprenorfin u poređenju sa metadonom je sigurniji i efikasniji lijek, ali samo onda kada se primjenjuje onako kako ga je propisao ljekar.

Oba lijeka, kako je navela Ljutica, vežu se za opioidne receptore u mozgu bolesnika i na taj način smanjuju želju za drogom, a buprenorfin zbog svog djelimičnog antagonističkog dejstva ima slabije depresivno dejstvo na centar za disanje i srčani rad.

"Zavisnost od heroina je hronična bolest koja zahtijeva dugotrajno liječenje", istakla je Ljutica.

Ona je dodala da postoje i pacijenti koji prekinu terapiju iz različitih razloga.

"Neophodno je da pacijet bude motivisan za liječenje i da ima podršku porodice i društva u cjelini kako bi ono bilo uspješno“, zaključila je Ljutica.

Bonus video: