Teško do statistike

Oko 64 odsto prijava, kako piše, uputili su zdravstveni radnici, a ostatak “nosioci dozvole za lijek”
0 komentar(a)
ljekovi, tablete, Foto: Shutterstock
ljekovi, tablete, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.07.2017. 17:38h

Agencija za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS) lani je dobila oko 20 odsto više prijava neželjenih dejstava ljekova, ali je to zasad nedovoljno za zaključke o tom problemu.

Prošle godine Agenciji je stiglo 159 prijava, od čega najviše (48) od ljekara Kliničkog centra, piše u Izvještaju Agencije za prošlu godinu.

Opšte bolnice su, kako se navodi, uputile samo jednu prijavu iako im je omogućeno da ih šalju elektronski, a za to su prošli i obuku, navodi se u Izvještaju CALIMS-a za 2016.

Oko 64 odsto prijava, kako piše, uputili su zdravstveni radnici, a ostatak “nosioci dozvole za lijek”.

CALIMS “zabrinjava mali broj prijava koje podnose farmaceuti”. Onima iz državne apotekarske ustanove “Montefarm”, kako se navodi, omogućeno je da elektronski šalju prijave. Kada je riječ o njihovoj ozbiljnosti, oko 28 odsto prijava je ispunilo najmanje jedan od kriterijuma koji upozoravaju na nagetivne efekte - hospitalizacija, životna ugroženost, trajna ili značajna onesposobljenost. U ostala 72 odsto radilo se o neželjenim dejstvima koja nijesu ozbiljnog karaktera.

U izvještaju piše da se lani, kao i prethodnih pet godina, veći broj prijava neželjenih dejstava ljekova odnosio na osobe ženskog pola, što je slučaj u Evropi i svijetu.

Najveći broj prijava odnosio se na pacijente koji su uzrasta od 16 do 69 godina.

U izvještaju piše da i se najviše dojava na neželjeno dejstvo ticao ljekova iz grupe antineoplastika, odnosno onih koji se koriste u terapiji malignih tumora, ali i imunomodulatora.

Među najčešće prijavljivanim neželjenim dejstvima ljekova su reakcije na mjestu primjene, raš, glavobolja, mučnina, dijareja, vrtoglavica...

Bonus video: