Testiranje studentske populacije krenulo od Ekonomskog fakulteta

Testiranja će biti nastavljena ove sedmice, a projektom je planirano da budu obuhvaćeni studenti na 19 univerzitetskih jedinica u četiri grada – Nikšiću, Podgorici, Kotoru i na Cetinju
131 pregleda 0 komentar(a)
testiranje studenata, Foto: Univerzitet Crne Gore
testiranje studenata, Foto: Univerzitet Crne Gore
Ažurirano: 25.02.2018. 08:50h

Projekat dijagnostikovanja studentske populacije, koji nikšićki Fakultet za sport i fizičko vaspitanje realizuje sa Studentskim parlamentom Univerziteta Crne Gore i Sportskim i kulturnim centrom, započet je testiranjem studenata Ekonomskog fakulteta.

Testiranje su obavili nastavnici Bojan Mašanović, Jovan Gardašević, Marina Vukotić i Ivan Vasiljević, kao i studenti Pavle Malović, Stefan Varagić, Dušan Stupar, Milorad Peković i Jelena Novović Nikač.

Testiranja studenata biće nastavljena ove sedmice, a projektom je planirano da budu obuhvaćeni studenti na 19 univerzitetskih jedinica u četiri grada – Nikšiću, Podgorici, Kotoru i na Cetinju.

Dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje doc. dr Stevo Popović objasnio je da namjeravaju da testiraju kompletnu studentsku populaciju kada su fizička (ne)aktivnost i tjelesna kompozicija u pitanju.

“Na taj način prvi put prikupićemo pouzdane podatke o stanju na terenu kod ove vrlo osjetljive populacije, ali i omogućiti svakom pojedinačnom ispitaniku da se upozna sa svojom trenutnom tjelesnom strukturom i fizičkim sposobnostima”, kazao je Popović.

Kako je objasnio, nakon okončanja projekta i analize rezultata biće u mogućnosti da nadležnim državnim organima predlože konkretne preventivne mjere u očuvanju zdravih stilova života u Crnoj Gori.

U toku 2017. godine nastavnici i saradnici Fakulteta za sport obavili su 41 antropometrijsko mjerenje, a testirani su pojedinci, klubovi i reprezentativne selekcije iz zemlje i inostranstva različite životne dobi.

Bonus video: