TI: Skupština da ne glasa o razrješenju Ćalović Marković

Iz TI-a su saopštili da umjesto da sačeka nastavak suđenja, skupštinski Odbor za antikorupciju predložio Skupštini da glasa za razrješenje Ćalović Marković iz Savjeta ASK-a
72 pregleda 1 komentar(a)
Vanja Ćalović Marković, Foto: Savo Prelević
Vanja Ćalović Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.06.2018. 12:00h

Transparency International (TI) pozvao je Skupštinu Crne Gore da ne glasa o razrješenju izvršne direktorice MANS-a, Vanje Ćalović Marković sa mjesta članice Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije (ASK), dok sud ne donese odluku o tom slučaju.

Odbor za antikorupciju u ponedjeljak je jednoglasno predložio Skupštini da razriješi Ćalović Marković sa mjesta članice ASK-a.

Iz TI-a su saopštili da umjesto da sačeka nastavak suđenja, skupštinski Odbor za antikorupciju predložio Skupštini da glasa za razrješenje Ćalović Marković iz Savjeta ASK-a.

TI dodaje da, u suprotnosti sa procedurom, Ćalović Marković nije data mogućnost da odgovori na tvrdnje izrečene protiv nje u odluci Agencije o njenom razrješenju, a postupak je pokrenuo zamjenik direktora ASK-a ne direktor, što predstavlja još jedno kršenje procedure.

“Evropska komisija u Izvještaju o Crnoj Gori za ovu godinu izrazila je zabrinutost za nezavisnost crnogorske antikorupcijske agencije, navodeći bliske veze između njenog rukovodstva i političke elite”, navodi se na sajtu TI-a.

Oni smatraju da uklanjanje jednog od najistaknutijih aktivista u borbi protiv korupcije u zemlji iz Savjeta Agencije neće doprinijeti ukupnim naporima da se smanji korupcija, što predstavlja jedan od ključnih preduslova za članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji.

Bonus video: