Tihomiru Gačeviću prijeti otkaz ili smanjenje plate

ANB pokrenula disciplonski postupak protiv službenika koji je bio na Veljovićevom sastanku u kampu na Zlatici
369 pregleda 15 komentar(a)
Tihomir Gačević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Tihomir Gačević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 17.12.2013. 07:57h

Agencija za nacionalnu bezbjednost pokrenula je disciplinski postupak protiv službenika Tihomira Gačevića, jer je prisustvovao tajnom skupu u policijskom kampu, koji je 9. novembra organizovao Veselin Veljović.

Iz ANB-a su objasnili da je Gačeviću u pisanoj izjavi potvrdio da je prisustvovao tom sastanku, bez prethodnog informisanja direktora Agencije Bora Vučinića i njegove saglasnosti.

“Službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost Tihomir Gačević prisustvovao je sastanku koji je u Kampu na Zlatici organizovao savjetnik za bezbjednost predsjednika Crne Gore gospodin Veselin Veljović... S tim u vezi, Agencija je, u skladu sa zakonskom procedurom, pokrenula disciplinski postupak protiv imenovanog koji je u toku. Takođe, predmet je dostavljen generalnom inspektoru koji vrši unutrašnju kontrolu rada Agencije, radi preduzimanja aktivnosti iz njegove nadležnosti”, saopštili su iz ANB-a.

Agencija je, u skladu sa zakonskom procedurom, pokrenula disciplinski postupak protiv Gačevića. Predmet je dostavljen generalnom inspektoru koji vrši unutrašnju kontrolu rada Agencije, radi preduzimanja aktivnosti iz njegove nadležnosti

U tom čalnu piše da se težim prekršajem, smatra i “vršenje drugih poslova, odnosno djelatnosti bez prethodnog odobrenja direktora Agencije”.

Disciplinske mjere za teži prekršaj su: novčana kazna u iznosu od 20 do 30 odsto zarade u trajanju do šest mjeseci i prestanak radnog odnosa.

Disciplinske mjere, navodi se u Zakonu, izriče direktor Agencije.

Unutrašnju kontrolu rada Agencije vrši generalni inspektor, koji, prema Zakonu, za rad odgovara Vladi.

Unutrašnja kontrola Ministarstva unutrašnjih poslova utvrdila je da je Veljović, mimo propisa, organizovao skup u kampu Zlatica i da je od službenika policije tražio da na terenu agituju za DPS uoči lokalnih izbora u Mojkovcu

Unutrašnja kontrola Ministarstva unutrašnjih poslova utvrdila je da je Veljović, mimo propisa, organizovao skup u kampu Zlatica i da je od službenika policije tražio da na terenu agituju za DPS uoči lokalnih izbora u Mojkovcu.

Taj nalaz inspektora, u petak predat je Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici.

Vujanović je smijenio Veljovića sa mjesta predstavnika u Savjetu za članstvo u NATO-u, nakon što je u tom dokumentu konstatovano da su netačne njegove tvrdnje - da ga je Savjet za NATO ovlastio da sa pripadnicima službe razgovara na temu atlantskih integracionih procesa.

Veljović je i nakon nalaza ostao pri ranijem iskazu - da na skupu nije govorio o politici, naglašavajući da su od 44 ispitana policajca, samo dvojica imala takvu interpretaciju održanog “predavanja”.

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, ranije je novinarima kazao da je kontrola konstatovala i da svi koji su prisustvovali skupu imaju veze sa Mojkovcem, gdje su izbori održani sedam dana nakon Veljovićevog sastanka.

Inspektori unutrašnje kontrole imali su otežan posao da identifikuju učesnike skupa, jer je nekadašnji čelnik policije odbio da im preda spisak pozvanih.

Identifikacija učesnika krenula je od fotografija objavljenih u “Vijestima”.

Zbog Veljovićevog tajnog sastanka u kampu, kažnjen je samo Mladen Marković, koji je smijenjen sa pozicije komandanta Specijalne antiterorističke jedinice. Unutrašnja kontrola utvrdila je da u njegovim postupanjima, vezano za skup u kampu, postoji teža povreda službene dužnosti i protiv njega će biti pokrenut disciplinski postupak.

Njegov šef Slavko Stojanović, prošao je nekažnjeno, uprkos tome što je, mimo procedure, dao saglasnost za skup koji je organizovan Konjeviću iza leđa.

Brojni poslanici opozicije ocijenili su da je Vujanović trebalo da smijeni Veljovića sa mjesta savjetnika, kao i da u njegovom djelovanju ima elemenata za krivično gonjenje.

Bonus video: