Tim Codingo pobjednik prvog Hakatona na temu otvorenih podataka

Šest timova takmičilo se u kreiranju aplikacija koje bi dostupne podatke učinile korisnim javnoj upravi, privredi i/ili građanima
946 pregleda 0 komentar(a)
Pobjednici prvog Hakatona „Neka dostupno bude i korisno“, Foto: Ministarstvo javne uprave
Pobjednici prvog Hakatona „Neka dostupno bude i korisno“, Foto: Ministarstvo javne uprave

Pobjednici prvog Hakatona „Neka dostupno bude i korisno“, na temu otvorenih podataka, je tim Codingo za aplikaciju open Montenegro i olakšavanje poslovnog ambijenta.

Kako je saopšteno iz Ministarstva javne uprave, pobjedniku je pripao i nagradni ček od 1,5 hiljada eura.

Drugo mjesto osvojio je tim Data design, aplikacija za upotrebu informacija koje se odnose na NVO sektor i unapređenje ambijenta za nevladin sektor, čije je rješenje zavrijedilo nagradu od 1,2 hiljade eura.

„Tim okupljen oko imena MSSS završio je takmičenje na trećem mjestu za web aplikaciju za digitalni turizam i osvojio 800 eura“, kaže se u saopštenju.

Nagrade pobjednicima na prvom Hakatonu na temu otvorenih podataka u Crnoj Gori uručila je ministarka javne uprave, Suzana Pribilović.

Na Hakatonu se, od 3.do 5. oktobra u okviru Infofesta 2019, takmičilo šest timova - Codingo, MSSS tim, Terminal 5, NAEMI, Data design i Globus tours, u kreiranju aplikacija koje bi dostupne podatke učinile korisnim javnoj upravi, privredi i/ili građanima.

Odluku o nagradama donio je tročlani žiri u sastavu Milena Đukanović, Elektrotehnički fakultet, Bojana Bajić, Ministarstvo javne uprave i Nada Rakočević, Privredna komora Crne Gore.

Hakaton su organizovali Ministarstvo javne uprave i Privredna komora, u okviru projekta "odeon" finansiran kroz INTERREG Mediteranski program 2014-2020.

Projekat odeon pripada horizontalnim projektima i sprovodi se u okviru Programa Mediteran, prioritetna osa 1 - društvo i kreativnost (social&creative).

Osnovni cilj Projekta je da stvori novi model upravljanja na osnovu korišćenja otvorenih podataka, a u skladu sa strategijom jedinstvenog digitalnog tržišta.

Odeon pruža priliku da se privatne kompanije stimulišu da rade na aplikacijama i uslugama koristeći resurs otvorenih podataka.

Na osnovu rezultata projekta HOMER, na koji se odeon i oslanja, očekuje se da bude stimulisana potražnja za podacima boljeg kvaliteta, s jedne strane, i da se omogući privatnim akterima da razviju aplikacije i usluge koristeći otvorene i velike podatke.

„Ovi podaci bi trebalo da budu od posebnog značaja za MSP, istraživače, ali i za građane, a javne institucije bi trebalo da služe kao platforme koje omogućavaju razvoj teritorija koje obuhvataju“, kazali su iz Ministarstva.

Privredna komora Crne Gore je partner, a Ministarstvo javne uprave pridruženi partner na projektu Odeon.

Bonus video: