Tim iz Crne Gore od pirata čuva UN brodove sa hranom

Mornarica VCG je već u Crnoj Gori i u Grčkoj završila potrebnu obuku i opremanje pripadnika Pomorskog odreda
168 pregleda 5 komentar(a)
Litvanski AVPD (novine)
Litvanski AVPD (novine)
Ažurirano: 01.02.2017. 20:33h

Pripreme za upućivanje prvog takozvanog AVPD tima (Autonomous Vessel Protection Detachment) Mornarice Vojske Crne Gore u međunarodnu vojnu misiju EUNAVFOR-ATALANTA, u vodama Indijskog okeana, nastavljaju se jer bi tim od najmanje osam pripadnika MVCG trebalo da na zadatak ode najvjerovatnije krajem marta.

AVPD tim činiće pripadnici specijalne jedinice Mornarice - Pomorskog odreda, a njihov zadatak će biti da se ukrcaju na jedan od trgovačkih brodova koje je angažovao Fond za hranu Ujedinjenih nacija (UN WPF) i da tom plovilu pružaju 24-satnu oružanu zaštitu od mogućih napada somalijskih pirata .

Inače, Crna Gora već nekoliko godina učestvuje u međunarodnoj antipiratskoj misiji EUNAVFOR-ATALANTA koja se sprovodi u vodama Indijskog okeana i Adenskog zaliva oko Roga Afrike. Crnogorski mornarički oficir radi u Štabu komande misije u Nortvudu u Velikoj Britaniji, a po dva oficira ili podoficira Mornarice ukrcavaju se u svojstvu članova posade, na fregate i razarače ratnih mornarica Grčke, odnosno Italije koji djeluju na moru uz istočnu obalu Afrike.

Crnogorski mornarički oficir radi u Štabu komande misije u Nortvudu u Velikoj Britaniji

Sredinom prošle godine, crnogorski parlament usvojio je odluku kojom se daje zeleno svjetlo za značajno veći angažman VCG u misiji ATALANTA, odnosno dozvola da u njoj istovremeno učestvuje do 16 pripadnika naših oružanih snaga.

Po tome je ATLANTA postala druga najbrojnija međunarodna vojna misija u kojoj participira VCG, nakon misije „Resolute Support“ ki u Avganistanu, a gdje je angažovano do 20 pripadnika VCG.

Mornarica VCG je već u Crnoj Gori i u Grčkoj završila potrebnu obuku i opremanje pripadnika Pomorskog odreda.

Pripadnici ta dva tima činiće okosnicu prvog crnogorskog AVPD detašmana koji će na proljeće preuzeti zadatak tromjesečnog obezbjeđenja jednog od trgovačkih brodova koji donose UN humanitarnu pomoć u hrani stanovništvu Somalije.

Vlada je prošle sedmice dala saglasnost na predlog „Tehničkog sporazuma između Ministarstva odbrane Crne Gore i ministra odbrane Republike Francuske u vezi sa pružanjem logističke podrške crnogorskom vojnom osoblju koje će učestvovati u vojnoj operaciji Evropske unije ATALANTA”. Po tom dokumentu, AVPD tim iz Crne Gore može računati na podršku francuske vojne baze u Džibutiju u domenu smještaja, korištenja njenih kapaciteta, medicinske podrške i skladištenja municije i opreme.

Jedan dio tih usluga biće besplatan, dok će ostalo plaćati crnogorsko Ministarstvo odbrane po, sa Francuzima u međuvremenu, već usaglašenom cjenovniku.

Inače, naš APVD tim u misiji ATALANTA smjenjivaće se na istom trgovačkom brodu sa timovima iz Litvanije, Hrvatske i Srbije koje već par godina učestvuju u tom apektu ove međunarodne misije. Do sada su specijalci iz te tri države štitili mali teretnjak “MSM Douro” od 4.358 tona koji pripada jednoj njemačkoj kompaniji. Taj brod koji je stalno saobraćao između luka u Tanzaniji, Keniji, Džibutiju i Somaliji je međutim, nedavno doživio havariju i upućen je na remont, zbog čega je trenutno “ispao” iz čartera UNWFP-a.

Stoga će bi AVPD tim trebalo da sačeka ili na povratak “MSM Doura” u UN-ov program, ili eventualno čarterovanje drugog teretnjaka koji će nastaviti da dovozi humanitarnu i pomoć u hrani za Somalijce.

Inače, francuska baza u Džibutiju pruža logističku podršku i za AVPD timove iz Litvanije, Hrvatske i Srbije. Naši sjeverni susjedi svoj prvi AVPD tim na brodove u Indijskom okeanu poslali su još 2014. Iako nije članica NATO niti to zvanično namjerava da postane, Srbija već godinama učestvuje u brojnim međunarodnim vojnim misijama koje formalno vode EU ili UN, ali suštinski, najčešće je to neka od NATO država.

Bonus video: