Tim sa PMF-a nadgleda Taru

Stručnjaci, koje predvodi profesor Vladimir Pešić, uzeli prve uzorke
393 pregleda 0 komentar(a)
Sa gradilišta autoputa uz korito Tare, Foto: MANS
Sa gradilišta autoputa uz korito Tare, Foto: MANS

Tim Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF), na čijem je čelu profesor Vladimir Pešić, počeo je monitoring rijeke Tare prema gradilištu autoputa Bar Boljare, kao i monitoring pritoke te rijeke.

Tokom prve faze istraživanja, za koje su uzorci uzeti 27. januara, stručnjaci sa PMF-a će raditi studiju faune dna jer je njen kvalitet, kako objašnjavaju, najbolji indikator promjena stanja životne sredine.

“Praćenje faune dna će nam dati odgovor o promjenama u ekosistemu, kao i vremenu potrebnom za oporavak zajednice koje naseljavaju rijeku Taru”, rekao je Pešić “Vijestima”.

Monitoring omouhvata pritoku Drčka i dio Tare prema gradilištu autoputa, a stručnjaci se ispitivati i kvalitet faune dna rijeke Tare odmah ispod Mateševa, kao i kvalitet Tare poslije Kolašina.

Kako bismo dobili rezultate koji se mogu porediti, istraživanje će biti rađeno na tekućem, ali i dijelu rijeke koji je “ujezeren”.

Monitoring faune dna rijeke Tare finansira Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT).

Biolozi sa PMF-a faunu dna Tare prate od 2016. godine. Rezultati njihovih nalaza, kako su ranije saopštavali, ukazivali su na to da radovi na autoputu utiču na živi svijet rijeke i njene okoline. Oni su u ranijem izvještaju o monitoringu naveli da je tokom 2017. i 2018. fauna dna Tare na lokalitetima na kojima kineski CRBC gradi budući autoput - potpuno uništena, kao i da je, u odnosu na 2017, brojnost zajednice faune koja naseljava dno značajno manja”.

“Značajno je smanjen i diverzitet i najveći broj grupa vrsta uopšte nije registrovan našim istraživanjem u 2018. godini”, kazao je tada Pešić i dodao da u podzemnim vodama nisu našli nijednu vrstu. Sa elaboratom koji je tada radio njegov tim, upoznati su i CRBC i Ekološka inspekcija.

MANS je u oktobru 2018. objavio snimke, navodeći da je Tara uništena usljed izgadnje autoputa. Više NVO podnijelo je krivične prijave zbog uništenja rijeke, a pomoć u rješavanju problema zatražili su i od Evropske komisije i Organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih nacija (UNESCO). Predstavnici Unesco su u novembru u Crnoj Gori imali sastanak sa predstavnicima Vlade i više ekloloških i NVO, kada su najavili i da će o Tari pripremiti poseban izvještaj.

Bonus video: