Titov bulevar biće Đerđa Skenderbega

Novim rješenjem, ulice bi trebalo da dobiju i Pavle Mijović, Simon Filipaj, Edit Durham, Cafo Beg ...
178 pregleda 65 komentar(a)
Ulicnj, most na Port Mileni
Ulicnj, most na Port Mileni
Ažurirano: 26.06.2015. 18:58h

Bulevari Maršala Tita i Bratstva i jedinstva uskoro će i definitivno postati bulevari Đerđa Kastriota Skenderbega i Samija Frašerija, a ulice 26.novembra, Ivana Milutinovića i Ćazima Resulbegovića ponijeće imena Hafiza Ali Ulqinakua, Muja Ulqinakua i Imera Prizrenija.

Za Resulbegovića je rezervisana ulica od pravoslavnog groblja do Limana, a novim rješenjem ulice bi trebalo da dobiju i Pavle Mijović, Simon Filipaj, Edit Durham, Cafo Beg, Dinko Franetović, Ali Podrimja, Mehmet Djuli, Radovan Zogović ali i Sabataj Cevi, tako glase neka od rješenja iz predloga odluke o imenovanju ulica i trgova na teritoriji opštine Ulcinj koji će se pred odbornicima na usvajanje naći tokom naredne sedmice.

Sličan predlog u lokalnom parlamentu usvojen je još prije 13 godina, ali je Vrhovni sud tada uvažio žalbu SNP-a i poništio odluku. Lokalna vlast je ipak na većini ulica postavila table sa novim imenima što je pravilo zabunu u opštinskoj administarciji, ali i u policijskoj dokumentaciji. Predsjednik SO Fuad Hadžibeti kazao je da je već nekoliko puta dobijao od MUP-a urgencije da parlament usvoji odluku i zvanično imenuje ulice i trgove.

“Ovakvo stanje pravi probleme i prilikom glasanja jer su birači nerijetko na drugim adresama u odnosu na one koje im stoje u dokumentima”, kazao je Hadžibeti. Naveo je da ovog puta nije bilo propusta kao u predlogu odluke iz 2002., kada je sud poništio odluku.

“Tada su falila mišljenja MZ o tome. Sada ih imamo sve”, kazao je Hadžibeti. Predlogom su predviđene Skadarska, Mediteranska, Valdanoska, Solanska i Štojska ulica. Obala Borisa Kidriča na Pristanu biće obala Ulcinjskih moreplovaca. U Štoju, ulice će umjesto imena dobiti brojeve. Postoji i predlog za izgradnju spomen-obilježja Fićri Hasanagi zbog nemjerljivog doprinosa u razvoju ulcinjske kulture i umjetnosti.

Predsjednik DS-a Mehmet Bardhi, koji je bio i inicijator predloga odluke iz 2002, kazao je da je imenovanje ulica i trgova u Ulcinju demokratski proces i pitanje uvažavanja ličnosti iz albanske istorije, imajući u vidu činjenicu da u gradu živi više od 70 odsto Albanaca.

“Ni onda, a ni sada nijesam imao ništa protiv ličnosti iz crnogorske ili srpske istorije čija su imena nosile ulice grada. Ali i Albanci imaju svoje ličnosti iz istorije i iz ovog kraja koji zaslužuju da se ulice i trgovi zovu po njima”, kazao je Bardhi, koji je član Savjeta za davanje imena ulica i trgova.

Rolović: Cijeli proces promjene naziva ulica vođen je netransparentno

Odbornik DF-a i član Savjeta, Milan Rolović kazao je da je cijeli proces vođen vrlo netransparentno u režiji Hadžibetija i predsjednika tog tijela Nailja Drage. Tvrdi da je savjet održao samo tri sjednice u vezi s tim pitanjem i zadnju bez njega. “Nijesam bio u prilici da prisustvujem sjednici savjeta i zamolio sam za odlaganje. Održali su sjednicu bez mene iako sam jedini Crnogorac u tom tijelu”, kazao je Rolović . Naveo je da je samo šest ili sedam predloga utemeljeno u zakonu.

“Za ostale, a ima ih više od 30, ne znamo ni ko je predlagač niti imamo obrazloženje - kazao je Rolović . Kako tvrdi, Savjet nije dobio ovjereni zapisnik iz I Mjesne zajednice. “To pouzdano znam jer o tome nijesu ni odlučivali”, kazao je on.

Bonus video: