Tivat: Država plaća rate kredita za kanalizaciju

Opština Tivat i Vlada potpisali ugovor kojim će država obeštetiti Tivćane za vatrogasna vozila
422 pregleda 0 komentar(a)
Vatrogasna vozila u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Vatrogasna vozila u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Država će Opštini Tivat u naredne dvije godine postupno refundirati skoro 1,4 miliona eura, koliko su Tivćani već otplatili svojih obaveza za kupovinu četiri moderna vatrogasna vozila.

Riječ je o vozilima koje je Tivat kupio preko kreditnog aranžmana koji su MUP-Direktorat za vanredne situacije i Ministarstvo finansija 2008. zaključili sa podgoričkom kompanijom „Ljetopis Automotive“ i posredstvom koga su renomirani proizvođači vozila i vatrogasne opreme „Mercedes“ i „Rosenbauer“ u periodu 2009-2011. za više crnogorskih gradova i Vojsku isporučili ukupno 59 modernih novih vatrogasnih vozula ukupne vrijednosti oko 22 miliona eura.

Tivćani su tada za potrebe svoje Službe zaštite i spašavanja, odnosno Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Krtoli“ iz Radovića, kupili četiri vozila - dva navalna, te po jedno vozilo za šumske požare i specijalno tehničko vozilo.

Tivat je bio jedna od rijetkih crnogorskih opština koje su na vrijeme izmirivale sve svoje obaveze po tom osnovu. Većina drugih opština koja je po ovom aranžmanu dobijala vozila, nije uopšte ili je vrlo malo isplatila svojih obaveza, pa je država prvo odlučila da za 10 gradova, mahom sa sjevera, oprosti dugove i sve plati iz državne kase. U međuvremenu, odlučeno je i da se naknadno refundira novac i gradovima koji su, poput Tivta, platili kupljena vatrogasna vozila.

„Shodno zaključku Vlade od 6. decembra prošle godine, 16. januara potpisan je ugovor o oslobađanju plaćanja obaveza po osnovu preuzetih specijalnih vozila za gašenje požara i spašavanje. Definisano je da Opština Tiva izmirila obaveze u ukupnom iznosu od 1.382.712 eura, i to: po osnovu glavnice u iznosu od 1.105.587, po osnovu kamate u iznosu od 266.994, po osnovu provizije CBCG u iznosu od 2.760, a po osnovu provizije za obradu kredita u iznosu od 7.370 eura. Istim članom je definisano da će se iznaći način da se Opštini kompenzuju izmirene obaveze za preuzeta specijalna vozila za gašenje požara i spašavanje“, potvrđeno je „Vijestima“ iz Opštine.

U momentu sklapanja novog ugovora sa MUP-om i Ministarstvom finansija, bilo je preostalo da Opština isplati još nešto više od 90 hiljada eura.

Na pitanje kako će država refundirati Tivćanima novac, iz Opštine su podsjetili da je taj grad korisnik kredita njemačke KfW banke za unapređenje vodovodne i kanalizacione infrastrukture, „po osnovu kojih je zaključila ugovore o prenosu sredstava sa Ministarstvom finansija“.

„Ministarstvo finansija je razmatralo mogućnost kompenzacije tih ugovora i ugovora o oslobađanju plaćanja obaveza po osnovu preuzetih specijalnih vozila za gašenje požara i spašavanje. Neizmirene obaveze Opštine za 2018. i za 2019, po osnovu KfW kredita za sada iznose 634.410 eura. Takođe, u maju 2020. godine dospijeva posljednja rata po osnovu kredita KfW II, u iznosu od 59.281 euro. Predloženo je i da se prilikom kompenzacije, uključe i obaveze Komunalnog preduzeća Tivat iznosu od 74.861 euro. Radi se o obavezama preostalim od ukupno 99.815, po osnovu ugovora o prenosu prava i obaveza JPK Tivat, potpisanog 2012, kojim se reguliše prenos vlasništva, prava i obaveza na jedno vozilo za odnošenje smeća.

Po ovim osnovama, obaveze koje bi bile uključene u kompenzaciju iznose ukupno 768.553, dok bi se ostatak obaveza kompenzovao na početku 2020. godine“, kazali su iz lokalne uprave.

Bonus video: