Tivat gradi bulevar i sportsku dvoranu

Prema programu, od ukupno opredijeljenih sredstava za uređenje prostora, 3 miliona će se potrošiti na ekskropijaciju privatne imovine, 175 hiljada eura za izradu projektne i tehničke dokumentacije, dok će najviše novca - 5,99 miliona eura, biti utrošeno na izgradnju novih saobraćajnica
5615 pregleda 1 komentar(a)
Radovi na kružnom toku na Kukuljini, Foto: Siniša Luković
Radovi na kružnom toku na Kukuljini, Foto: Siniša Luković

Program uređenja prostora Opštine Tivat za 2020. “težak“ je 13,68 miliona eura.

Od toga će, kako su planirali u administraciji gradonačenika Siniše Kusovca (DPS), iz budžeta biti obezbijeđeno 5.595.508 eura, od donacija Vlade za izgradnju bulevara kroz Tivat nešto više od četiri, od njemačke KfW banke za nastavak izgradnje vodovodne i kanalizacione infrastrukture dugoročnim kreditom 1,6 miliona, od komercijalnih banaka kratkoročnom pozajmicom dva miliona, dok se od JP “Morsko dobro” i raznih EU fondova očekuje ukupno još oko 400 hiljada eura.

Prema programu, od ukupno opredijeljenih sredstava za uređenje prostora, 3 miliona će se potrošiti na ekskropijaciju privatne imovine, 175 hiljada eura za izradu projektne i tehničke dokumentacije, dok će najviše novca - 5,99 miliona eura, biti utrošeno na izgradnju novih saobraćajnica. U tom segmentu najviše para - 3,5 miliona eura, „otići“ će na početak gradnje bulevara kroz Tivat, a 1,3 miliona na izgradnju novog kružnog toka prema Plavim horizontima i dio nove MR2 pristupne saobraćajnice za kompleks Luštica Bay.

Za rekonstrukciju trotoara i modernizaciju lokalnih puteva, postavljanje taktilnih površina za slabovide na raskrsnicama, te rekonstrukciju lokalnih autobuskih stajališta, predviđeno je 409 hiljada eura, dok će samo 25 hiljada eura biti izdvojeno za uređenje i izgadnju novih parking prostora koji su Tivtu prijeko potrebni. Isti iznos opredijeljen je i za obnovu i modernizaciju saobraćajne signalizacije, dok će na postavljenje nove javne rasvjete biti utrošeno 15 hiljada eura, a za rekonstrukciju postojeće rasvjete dodatnih 20 hiljada eura.

Za rekonstrukciju i održavanje javnih objekata biće izdvojeno 85 hiljada eura, održavanje i uređenje pješačkih staza i potoka 35 hiljada, 30 hiljada eura za izradu studija zaštite vrijednih lokaliteta prirode - brda Vrmac i plaže Pržna, dok je za ulaganje u energetsku infrastrukturu planirano 353.500 eura.

U vodovodnu i kanalizacionu infrastrukturu planira se ulaganje 1,6 miliona, a za izgradnju novih javnih gradskih objekata 1,77 miliona eura.

Planiran je i nastavak uređenja obale i izgradnje lungo mare pješačke staze na Belanima od pola miliona eura, nastavak izgradnje lungo mare šetališta u Krašićima od 200 hiljada eura, prva faza Doma za stare od 150 hiljada eura, početak izmještanja neformalnog romskog naselja “7.jul“ od 410 hiljada eura, te početak izgradnje sportsko-rekrativnog centra na Župi u saradnji sa strateškim partnerom i u taj posao biće uloženo 400 hiljada eura.

Bonus video: