Tivat: Kusovac Skupštini ponovo predlaže gradnju "Sramotnice"

Na sjednici lokalnog parlamenta 24.aprila naći će se Kusovčev novi predlog, po kojem Opština budućem partneru namjerava da ustupi svoj plac od 288 kvadrata koji se nalazi odmah iza hotela „Pine“ na istoimenoj gradskoj rivi, te investitora oslobodi obaveze plaćanja naknade za komunalije
717 pregleda 0 komentar(a)
Riva Pine, Foto: Siniša Luković
Riva Pine, Foto: Siniša Luković

Nepunih pola godine nakon što je poništio prvobitni poziv za izbor partnera za zajedničku gradnju stambeno-poslovnog objekta na opštinskom placu u ekskluzivnoj zoni centra grada jer navodno nije bilo zainteresovanih, predsjednik Opštine Tivat Siniša Kusovac (DPS) ponovo je predložio da se ide u taj kontroverzni projekat.

Na sjednici lokalnog parlamenta 24.aprila naći će se Kusovčev novi predlog, po kojem Opština budućem partneru namjerava da ustupi svoj plac od 288 kvadrata koji se nalazi odmah iza hotela „Pine“ na istoimenoj gradskoj rivi, te investitora oslobodi obaveze plaćanja naknade za komunalije. Zauzvrat, Opština će u novoj zgradi spratnosti P+3+Pk maksimalne bruto građevinske površine 840 kvadrata, a koju će njen partner graditi o sopstvenom trošku, dobiti srazmjeran dio poslovnih i stambenih prostora.

U predlogu Odluke nije navedeno kome će Opština potom dati ili prodati te stambene i poslovne prostore, ali je ranije ova lokacija u planovima lokalne DPS-SD-HGI uprave bila određena za rješavanje stambenih potreba rukovodilaca i lokalnih funkcionera u opštinskoj upravi.

144 stana solidarnosti na Seljanovu bila je milionski vrijedna investicija Opštine u gradnju, koja se prije tri godine pretvorila u skandal, jer su se tu mnogi opštinari „skućili“ drugi, a neki i treći put

Kada je u novembru prošle godine Kusovac tražio poništenje ranije Odluke o traženju partnera za izgradnju ove zgrade koju je tivatska opoizicija već bila popularno prozvala Sramotnicom, a koju je prvobitno 2017. bila raspisala administracija prethodne gradonačelnice Snežane Matijević (DPS), Kusovac je naveo da se “predmetna lokacija može i treba valorizovati na cjelishodniji način“.

Za projekat „Izgradnja objekata za rješavanje stambenih potreba funkcionera i lokalnih službenika i namještenika“ lokalna vlast namjerava da u naredne četiri godine potroši čak tri miliona eura

„Stambena pitanja lokalnih funkcionera, odnosno direktora javnih službi čiji je osnivač Opština treba rješavati u okviru objekata koji se planiraju graditi za potrebe rješavanja stambenih potreba službenika i namještenika, odnosno lica koja imenuju predsjednik Opštine i Skupština opštine (na UP 59 i 24a u zahvatu DUP-a „Mažina“ i na UP 109 u zahvatu DUP-a „Radovići“, stajalo je u obrazloženju tadašnje odluke o obustavljanju daljeg postupka za izbor partnera za gradnju Sramotnice. Sada Kusovac planira da u dobijanje novih stanova i poslovnih prostora za Opštinu iza Pina, za koje zvanično ne zna kome su namijenjeni, uloži više stotina hiljada eura vrijednu gradsku imovinu. Samo plac od 288 kvadrata procijenjen je na 288 hiljada eura dok komunalije za taj objekat koštaju dodatnih preko 100 hiljada.

Opština je u proteklih nekoliko godina već na sličan način „rasula“ više miliona eura iz svog budžeta, dajući placeve za gradnju stanova za lokalne funkcionere i činovnike, te zaposlene u lokalnih preduzećima i ustanovama, ali i bukvalno časteći svoje najviše funkciinere skoro pa poklonjenim kreditima za rješavanja stambenih pitanja i poboljšanje uslova stanovanja, kakve nijedan drugi građanin ne može dobiti od bilo koje komercijalne banke.

Bonus video: