Tivat: MANS zbog šetališta podnio prijavu protiv bivšeg i aktuelnog gradonačelnika

U prijavi koju je podnio MANS stoji da je Opština Tivat u vrijeme kada je gradonačelnik bio Kankaraš, aprila 2013. raspisala tender za rekonstrukciju Pina, procijenjene vrijednosti 1,3 miliona eura, što je 205 hiljada eura više nego što je Opština imala para za tu investiciju u Planu javnih nabavki za tu godinu
143 pregleda 3 komentar(a)
šetalište Pine, Foto: Siniša Luković
šetalište Pine, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 15.05.2015. 19:38h

Zbog sumnje da su u postupku sklapanja i realizacije ugovora sa konzorcijumom „Erlang“ za rekonstrukciju u uređenje gradske rive Pine počinili krivična djela zloupotreba službenog položaja i nesavjestan rad u službi, NVO MANS je podnijela krivičnu prijavu protiv bivšeg i aktuelnog gradonačelnika Tivta Dragana Kankaraša (DPS) i Ivana Novosela (DPS).

Aranžman sa „Erlangom“ zajedno su realizovale Opština Tivat i JP „Morsko dobro“, posao se odvijao sporo, sa probijanjem rokova, a nije ni napravljeno sve ono što je na gradskoj rivi bilo predviđeno projektom.

U prijavi koju je podnio MANS stoji da je Opština Tivat u vrijeme kada je gradonačelnik bio Kankaraš, aprila 2013. raspisala tender za rekonstrukciju Pina, procijenjene vrijednosti 1,3 miliona eura, što je 205 hiljada eura više nego što je Opština imala para za tu investiciju u Planu javnih nabavki za tu godinu. Time je, po mišljenju MANS-a, grubo povrijeđen Zakon o javnim nabavkama. Septembra 2013. zaključen je ugovor sa konzorcijumom koji je predvodila firma „Erlang“ d.o.o. iz Nikšića, vrijedan 1.301.796 eura sa PDV-om, iako je ponuda tog konzorcijuma na tenderu bila 1.279.915, 94 eura sa PDV-om.

„Sa konzorcijumom 'Erlang' je zaključen ugovor na iznos veći za 21.881 euro u odnosu na ono što je bila njegova ponuda koja je prihvaćena. Sama Odluka o izboru najpovoljnije ponude je osnovni dokument na bazi kojeg se zaključuje ugovor o izvođenju radova, i ugovorena cijena iz te Odluke mora da bude prenesena u Ugovor o izvođenju radova, a ne nikako da se naknadno ugovara veći iznos od odobrenog, što znači da je Kankaraš zloupotrijebio službena ovlašćenja kada je zaključio ugovor na veći iznos, čime je oštećen opštinski budžet u navedenom iznosu”, stoji u prijavi.

Tek nakon sklapanja ugovora, u decembru 2013. donešene su izmjene opštinskog Plana nabavki za tu godinu, u kome je iznos za projekat Pine sa prvobitnih 1,095 miliona, podignut na 1,3 miliona eura.

“Izmjena je uslijedila tri mjeseca nakon što je sa „Erlangom“ potpisan ugovor o izvođenju radova, što ide u prilog već iznijetih sumnji o nezakonitom postupanju”, stoji u krivičnoj prijavi. MANS navodi i da je sa izvođačem ugovoren rok za završetak posla od 270 dana i predviđeno plaćanje penala u slučaju probijanja. Umjesto da se posao završi u aprilu 2014, rekonstrukcija Pina se otegla skoro do novembra prošle godine, a Opština i “Erlang” su 5.jula 2014 potpisali Aneks kojim je rok za završetak posla produžen do 10. oktobra. U to vrijeme na kormilu grada već je bio Ivan Novosel. Od decembra 2013. do 9.oktobra 2014. Opština je “Erlangu” za radove na Pinima platila ukupno 1,035 miliona eura.

“Planom javnih nabavki za 2014. godinu za Tivat, koji je donesen 21. januara 2014. godine, radovi na rekonstrukciji gradske rive Pine nijesu bili predviđeni. Izmjenama predmetnog plana 15. avgusta iste godine, za rekonstrukciju Pinea II faza predviđen je dodatni iznos od 170.000 eura, koji će biti sproveden bez objavljivanja poziva za javno nadmetanje. U Izmjenama Plana javnih nabavki, usvojenih u avgustu, kao okvirni rok za pokretanje pregovaračkog postupka navodi se jun 2014. godine, dakle period koji je već istekao, što navodi na sumnju da je i opet izigran Zakon o javnim nabavkama”, stoji u prijavi. Iz MANS-a posebno ukazuju da Opština Tivat do danas od “Erlanga” nije naplatila ugovorene penale za prekoračenje rokova od 130 hiljada eura.

Prema Kivičnom zakonu Crne Gore, za krivična djela koja su Kankarašu i Novoselu stavljena na teret, zaprijećena je zatvorska kazna od šest mjeseci do 5 godina za nesavjestan rad u službi koji je produkovao štetu veću od 30 hilojada eura, odnosno od 2 do 10 godina zatvora za zloupotrebu službenog položaja koja je rezultirala sa takvom štetom.

Kankaraš: Sve je regularno, PDV je povećan na 19 odsto

Kankaraš je juče “Vijestima” kazao da nije upoznat sa krivičnom prijavom koju je MANS podnio protiv njega, istakavši da je sve prilikom raspisivanja tendera i ugovaranja posla za Pine 2013. godine urađeno regularno. “Budući da je riječ o poslu vrijedom preko pola miliona, taj je postupak i svu dokumentaciju po službenoj dužnosti provjeravala Komisija za javne nabavke koja u njemu nije našla bilo kakvu nepravilnost.

Sva procedura je ispoštovana, a što se razlike u iznosu prihvaćene ponude i iznosa u ugovoru tiče, ona je nastala zbog činjenice da je u međuvremenu došlo do izmjene Zakona o PDV-u kojim je poreska stopa sa 17, podignuta na 19 odsto”, istakao je Kankaraš.

Novosel nije želio da dezaljnije komentariše podnošenje krivične prijave protiv njega, istakavši da nije upoznat sa njenim navodima. “Nemam komentar. Neka svako radi svoj posao i kako je ko radio, tako mu se vratilo.”- rekao je Novosel.

Bonus video: