Tivat na dnu liste po rješavanju upravnih postupaka

Opština, njene ustanove i preduzeća vodile ukupno 55.850 predmeta, a u zakonskom roku riješeno njih 27.012
1108 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Opštine Tivat, Foto: Siniša Luković
Zgrada Opštine Tivat, Foto: Siniša Luković

Mada je jedna od administracija koje su posljednjih godina najviše rasle po broju zaposlenih, Tivat je istovremeno i najneefikasnija u Crnoj Gori, pokazuje izvještaj o postupanju po upravnim stvarima za prošlu godinu koji je uradilo Ministarstvo javne uprave.

Tokom prošle godine Opština Tivat, njene ustanove i preduzeća, vodile su ukupno 55.850 upravnih postupaka, od čega 25.002 pokrenute po zahtjevima građana, a 30.848 koje su same institucije pokrenule po službenoj dužnosti. U zakonskom roku riješeno je samo 27.012 predmeta, po čemu Tivat ima ubjedljivo najmanji procenat ažurnosti u obavljanju upravnog postupka od svih gradova u Crnoj Gori od samo 49,9 odsto, jer je neriješeno u zakonskom roku lani ostalo čak 26.975 postupaka. U toj kategoriji Tivat se ne može mjeriti ni sa nedavno formiranim opštinama u Crnoj Gori – Tuzima, odnosno Gradskom opštinom Golubovci, koje su takođe imale relativno visoke procente u zakonskom roku nezavršenih upravnih postupaka, ali su čak i te dvije lokalne samouprave sa procentom od 70, odnosno 68 odsto u zakonskom rioku završenih postupaka, ipak daleko efikasnije od Tivta.

„Efikasnost i ažurnost javnopravnih organa je na zadovoljavajućem nivou s obzirom na to da se najveći broj postupaka okončava u zakonskom roku, a najčešće se kod rješavanja po zahtjevima za izdavanje uvjerenja o kojim organ ima službenu evidenciju, uvjerenja izdaju istog radnog dana. Nepostupanje u skladu sa načelom efikasnosti zbog prekoračenja zakonskog roka postoji u upravnim postupcima u kojim javnopravni organi pribavljaju podatke po službenoj dužnosti od državnih organa”, tvrde, međutim, iz tivatske administracije na čijem je čelu gradonačelnik Siniša Kusovac(DPS) u tekstualnom dijelu izvještaja koji su dostavili Ministarstvu javne uprave.

Iz opštinske administracije poručuju da najveći udio u predmetima nezavršenim u zakonskom roku u Tivtu imaju predmeti koji se odnose na rješavanja po zahtjevima za legalizaciju bespravnih objekata (1.714) i na rješenja o porezu na nepokretnosti i preduzimanje prinudne naplate poreske obaveze (773).

I pored ovakog rada lokalne administarcije, građani Tivta lani su na lokalnom nivou podnijeli samo 155 žalbi na rezulate njenog upravnog postupanja. Glavnoj administratorki Opštine Mariji Sijerković (DPS) podnijeto je 130 žalbi, od čega je ona u roku uspjela riješiti 120, tri po isteku zakonskog roka, a sedam žalbi podnesenih u 2018. još nije bilo riješeno na kraju prošle godine.

Zabrinjava i podatak da je ukupan broj lani poništenih prvostepenih rješenja u postupcima po žalbama kod drugostepenih organa Opštine Tivat iznosio skoro pola - 48,68 odsto, pri čemu su najvećim dijelom poništavana poreska rješenja sa razloga procesne prirode, te zbog nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja. To nameće zaključak da je lokalna DPS-SD-HGI administracija, koja je više nego udvostručena u broju zaposlenih u Opštini u protekle tri godine, i dalje vrlo neefikasna.

Bonus video: