Tivat ostaje bez četvrt miliona godišnje

Prema analizi koju je pripremio Sekretarijat za finansije i lokalne javne prihode Opštine Tivat, komunalne takse su do sada činile oko 2% ukupnih godišnjih budžetskih prihoda te opštine, a naplaćivane su u obimu od 90 do čak 112% godišnjeg plana
2471 pregleda 0 komentar(a)
Tivat, Foto: Anton Marković
Tivat, Foto: Anton Marković
Ažurirano: 26.05.2020. 21:12h

Opština Tivat imaće više nego prepolovljene prihode od lokalnih komunalnih taksi nakon što su odbornici na posljednjoj sjednici lokalnog parlamenta u srijedu, donijeli novu Odluku o lokalnim komunalnim taksama, usklađenu sa odredbama novog zakona. Iako je riječ o prihodu koji u potpunosti pripada lokalnim samoupravama, poslanici aktuelne DPS-SD-manjinske stranke parlamentarne većine u Skupštini Crne Gore usvojili su novi Zakon o lokalnim komunalnim taksama koji drastično redukuje osnove po kojima opštine mogu uvesti i naplaćivati komunalne takse, kao i značajno smanjuje iznose pojedinih preostalih taksi.

Opštine su bile u obavezi da svoje odluke o lokalnim komunalnim taksama usklade sa novim zakonom najkasnije do 31. jula prošle godine, ali je to Tivat uradio tek sada.

Prema analizi koju je pripremio Sekretarijat za finansije i lokalne javne prihode Opštine Tivat, komunalne takse su do sada činile oko 2% ukupnih godišnjih budžetskih prihoda te opštine, a naplaćivane su u obimu od 90 do čak 112% godišnjeg plana.

Godišnji prihodi gradske kase od njih kretali su se u iznosima od 318.000 do preko 395 hiljada eura, međutim, nakon usvajanja nove Odluke SO Tivat, to će se drastično izmijeniti, pa će očekivano smanjenje prihoda od ovih taksi iznositi čak oko 250.000 eura godišnje, odnosno gubiće se oko 1,19% ukupnog budžeta grada.

Godišnje je Opština Tivat do sada donosila i izdavala oko 2.000 rješenja o obračunu i naplati lokalnih komunalnih taksi, ali ubuduće usljed izmjene prospisa, čak oko 1.200 tih rješenja više neće biti obračunavano i izdavano.

Za period od narednih pet godina, Opština Tivat će zahvaljujući novim rješenjima iz Zakona o lokalnim komunalnim taksama, u budžetu izgubiti prihod od ukupno čak 1.268.658 eura, što ukazuje da država u svojoj strategiji olakšavanja fiskalnog opterećenja za privredu i građane ne ide na račun sopstvene, već to radi isključivo na štetu lokalnih uprava koje imaju ionako ograničene izvore za sopstveno finansiranje.

Bonus video: