Tivat: Pale gume i zagađuju vazduh

"Mi ne možemo dežurati 24 sata na tom mjestu, a oni koriste bukvalno svaku priliku kada inspektora nema, da zapale gume i iz njih na taj način vade metalne žice,“ kazala je načelnica Komunalne policije Opštine Tivat
203 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 29.01.2015. 14:49h

Stanovnici Kavča u kotorskoj i Gradiošnice u tivatskoj opštini sve češće imaju problema sa dijelom stanovnika neformalnog romskog naslja na Lovanji u blizini aerodroma Tivat.

Naime, dio žitelja improvizovanog naselja, koji u krajnje nehumanim uslovima žive na nekadašnjem smetlištu Kotora i Tivta i koji se bave sakupljanjem sekundarnih sirovina, u posljednje vrijeme stalno pale stare automobilske gume radi vađenja metalne žičane strukture iz tih pneumatika.

Paljenjem guma i druge plastike u neposrednoj blizini improvizovanih romskih kućica na Lovanji, nastaje gust i težak crni dim koji se nadvija nad pistom aerodroma i nošen vjetrom, širi se ka kućama žitelja obližnjih Gradiošnice i Kavča. U specifičnim meteo-uslovima, dim se čak zadržava nisko nad Jadranskom magistralom, remeteći dobru vidljivost, a putnici u vozilima koji prolaze ovom najfrekventijom drumskom saobraćajnicom u državi, često se žalje na neprijatan miris paljevine.

„Ovo je stvarno prevršilo svaku mjeru – maltene iz kuća ne možemo izaći, roba nam se ne može osušiti na žicama ispred kuće, a svi zajedno udišemo ova otrovna isparenja. Ne shvatam kako niko od državnih službi ne može spriječiti ovako ponašanje dijela stanovnika romskog naselja na Lovanji,“ kazao je „Vijestima“ stanovnik Kavča, koji nam je proslijedio fotografije dima koji se danju, a često i noću, diže sa nekadašnjeg smetlišta.

Načelnica Komunalne policije Opštine Tivat Jadranka Joksimović rekla je da su do sada u više navrata intervenisali i odlazili na Lovanju kad god bi sami primijetili paljenje guma i plastike na tom lokalitetu.

„Do sada nam niko od građana nije podnosio prijave, već smo samoinicijativno odlazili na Lovanju i upozoravali te ljude tamo da to ne smiju raditi. Mi ne možemo dežurati 24 sata na tom mjestu, a oni koriste bukvalno svaku priliku kada inspektora nema, da zapale gume i iz njih na taj način vade metalne žice,“ kazala je Joksimović, dodajući da će Komunalna policija opet obići teren i kazniti sve koje bude zatekla u prekršaju.

Inače, paljenjem plastike, stiropora i automobilskih guma u atmosferu se oslobađa dim koji sadrži brojne štetne materije, ispuštaju se otrovni gasovi dioksini i furani koji negativno utiču na zdravlje ljudi i okolinu, a nerijetko su i pojačanog kancerogenog dejstva.

Galerija

Bonus video: